Avioni će nadletati Srbiju i bacati vakcine: Besnilo u zemlji mora da se suzbije!

Vakcinacija će se sprovoditi izbacivanjem vakcina u obliku oralnih mamaka iz aviona na području cele zemlje, osim u naseljenim mestima, na vodenim površinama i velikim saobraćajnicama

  • 0

Započeta je prolećna vakcinacija lisica i drugih divljih mesojeda protiv besnila.

BESNILO I DALJE PRETI SRBIJI: Prepoznajte besnog kućnog ljubimca i spasite se!

KUGA U ČAČKU, KOLERA U JAGODINI: Na svu sreću, ovih bolesti u Srbiji više nema, a EVO KAD SU OD NJIH UMRLI POSLEDNJI LJUDI!

Uprava za veterinu saopštila je da je u saradnji sa Evropskom unijom u toku ove 14. kampanje vakcinacije planirano da se distribuira 1.650.000 mamaka vakcine na teritoriji cele zemlje, pri čemu će se po posebnom planu distribuirati 21.000 mamaka u prigradskim opštinama u okolini Beograda.

Vakcinacija će se sprovoditi izbacivanjem vakcina u obliku oralnih mamaka iz aviona na području cele zemlje, osim u naseljenim mestima, na vodenim površinama i velikim saobraćajnicama, prema usvojenom planu vakcinacije u zavisnosti od vremenskih uslova.

Foto: Wikipedia/Kayfedewa Foto: Wikipedia/Kayfedewa

Sredstva za sprovođenje vakcinacije divljih životinja protiv besnila obezbeđena su iz IPA fondova EU, kao i iz budžeta Srbije.

Uprava za veterinu podseća da se oralna vakcinacija divljih životinja sprovodi na osnovu Strateškog programa kontrole, praćenja i iskorenjavanja besnila koji je usvojen od strane te uprave novembra 2010, a čiji je dugoročni cilj da se bolest u potpunosti iskoreni u Srbiji i da se održi status zemlje slobodne od besnila.

Program je predvideo primenu oralne vakcinacije lisica i drugih mesojeda kako bi se obavljala u kontinuitetu svakog proleća i jeseni do potpune eliminacije virusa.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Prema podacima Uprave za veterinu, ukupan broj slučajeva besnila u Srbiji 2009. bio je 181, da bi uvođenje oralne vakcinacije 2010, te godine taj broj smanjen na 104, u 2011. godini na 46, u 2012. na 19, da bi u 2013. godini bilo registrovano pet slučaja, a 2014. i 2015. godine tri , a u prošloj godini četiri slučaja.

U cilju što bolje informisanosti javnosti, nadležnih organa i stručnih službi o aktivnostima koje se odnose na vakcinaciju, Uprava za veterinu ističe da je u saradnji sa stručnjacima iz EU, pripremila niz informativnih materijala koji su distribuirani na teren i koji su dostupni na internet stranicama te uprave (http://www.vet.minpolj.gov.rs/projekti/besnilo/), a otvoren je i informativni telefon (0800-222-232).

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA