≫ 

Lavrov: SAD će doprineti bezbednosti, kako u Siriji, tako i na drugim teritorijama (VIDEO) (FOTO)

Na sastanku iza zatvorenih vrata koji je trajao nešto više od dva sata, razgovaralo se o situaciji u Siriji i Ukrajini, kao i o bilateralnim odnosima dveju zemalja

  • 3

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da je s predsednikom SAD Donaldom Trampom i američkim državnim sekretarom Reksom Tilersonom razgovarao o saradnji Moskve i Vašingtona i rešavanju međunarodnih problema. Dogovorili su se i da se u julu sastanu na samitu G20 u Nemačkoj.

Šef ruske diplomatije stigao u Belu kuću: Počeo sastanak Lavrova i Trampa

- Razgovarali smo, pre svega, o saradnji na međunarodnoj areni. Potvrdilo se da, bez obzira na sve poznate probleme, naše zemlje mogu i moraju zajedno da pomažu da se reše ključni međunarodni problemi - rekao je Lavrov na konferenciji za novinare nakon sastanaka.

Lavrov je dodao da se nada da će SAD dati neposredan doprinos očuvanju bezbednosti, kako u Siriji, tako i na drugim označenim teritorijama.

- Potvrdili smo danas da smo zainteresovani za to da Amerika igra najaktivniju ulogu u ovim pitanjima. Čini mi se da su Amerikanci takođe za to zainteresovani - makar kada govorimo o južnoj zoni deeskalacije. Imaju očigledan interes - rekao je Lavrov.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ruski ministar je pomenuo da je manje važno svrgavanje predsednika Sirije Bašara Asada od suzbijanja terorizma u toj zemlji.

- Treba preseći sve terorističke pojave u Siriji, ne dozvoliti da se ona pretvori u uporište terorizma, nestabilnosti, ne dozvoliti ono što se dogodilo s Irakom i Libijom - rekao je Lavrov.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Neko me je pitao o Bašaru Asadu… I u slučaju s Irakom, i u slučaju s Libijom svetska zajednica se držala neophodnosti da se svrgne jedan čovek – Sadam Husein u slučaju Iraka i Gadafi u slučaju Libije. Do čega je to dovelo? To vidimo odlično. Zbog toga, kada je reč o rešavanju sirijske krize, hajde da učimo na greškama iz prošlosti i da ulažemo ne u smenjivanje konkretnog predsednika, konkretnog lidera nego u iskorenjivanje pretnje terorizma - rekao je Lavrov.

U tome su, kako prenosi Trampove reči ruski diplomata, SAD i Rusija solidarne.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Sergej Lavrov je rekao da na sastanku koji je trajao nešto više od dva sata s američkim predsednikom nije razgovarao o sankcijama Rusiji, prenosi sputniknews.com.

- O sankcijama ne razgovaramo. To nije naš problem. To su jednostrana dejstva koja su preduzeta protiv nas - rekao je Lavrov.

Tramp je izjavio da je imao "veoma dobar" sastanak s Lavrovom, prenela je agencija Blumberg.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Predsednici su u nedavnom razgovoru telefonom već potvrdili da će se sastati na marginama samita ’dvadesetorice’ u Nemačkoj u prvoj dekadi jula.

Lavrov je prethodno razgovarao s američkim državnim sekretarom Reksom Tilersonom o perspektivama sledeće runde pregovora o Siriji koja će biti održana u kazahstanskoj prestonici Astani.

- Dogovorili smo se da nastavimo da radim i u okviru formata Astane, gde SAD učestvuju kao posmatrač. Smatramo da je Amerika dala konstruktivan doprinos na poslednjem sastanku, tako da ćemo sarađivati i u okviru ženevskog procesa koji, kako je izjavio specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Stafan de Mistura, mora da se obnovi bukvalno sledeće sedmice - rekao je Lavrov.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jupiter

    10. maj 2017 | 18:56

    Zasto imam neki osecaj da Srbije u tim temama nema? Mi smo definitivno poligon za potkusurivanje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA