≫ 

Detalji tragedije u Mostaru: Čitava BiH plače za nastradalima, dva moguća uzroka pada aviona (FOTO)

Prema rečima stručnjaka na terenu, istraga ove nesreće biće teška, jer ovaj avion nema crnu kutiju, zbog čega će biti ključne izjave svedoka

  • 1

Mostar je ovog vikenda plakao, ali i čitava BiH, zbog pet izgubljenih života, od kojih je troje dece, u avionskoj nesreći u gradu na Neretvi, a da li je uzrok tragedije bila starost letelice ili srčani udar pilota ili nešto sasvim treće pokazaće istraga, koja će biti kompleksna i neće trajati kratko.

Srušio se avion kod Mostara: Poginulo troje dece i instruktor (FOTO)

U avionskoj nesreći, koja se dogodila u subotu oko 16 časova u blizini mostarskog "Aluminijskog kombinata", poginuli su pilot Ivan Karačić, mladić Muhamed Sipović, Luka i Lana Lovrić od sedam i deset godina, deca Dražena Lovrića, vatrogasca zaposlenog na Aerodromu Mostar, kao i osmogodišnji dečak, sin Sanjina Hadžiomerovića, zaposlenog u Agenciji za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH (BHANSA), potvrđeno je iz više izvora.

Stradali Muhamed Sipović je sin Zijada Sipovića, bosanskog sportiste i pevača, koji je bio skrhan bolom.

- Još sam u šoku. U subotu uveče su me obavestili i na putu sam za Mostar kako bih identifikovao telo - kazao je Zijad.

Prema njegovim rečima, njegov dvadesetogodišnji sin živeo je na relaciji Sarajevo-Mostar, pa je u grad na Neretvi otišao pre nekoliko dana. Kako se našao u avionu nije mu, kaže, poznato, ali zna da je Muhamed voleo da boravi u Mostaru, gde ima mnogo prijatelja, pišu Nezavisne.com.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Luka Lovrić bio je mladi fudbaler mostarskog Zrinjskog, u kojem su šokirani činjenicom da na treninge i utakmice više neće dolaziti njihov Luka.

- U ovom jako teškom trenutku naša srca i misli su uz porodicu Lovrić. HŠK Zrinjski izražava najdublje saučešće Lukinoj porodici i svima onima koji su poznavali malog anđela - navodi se u saopštenju Zrinjskog.

Tela stradalih, koja su izvučena iz olupine aviona, prevezena su u mostarsku bolnicu, gde se radi obdukcija. Stradali su učestvovali u manifestaciji "Dani otvorenih vrata", u okviru koje je organizovan i "Let iznad Mostara", koji je nakon samo dvadesetak minuta tragično okončan. Sportski avion se u padu prepolovio i zapalio.

Avionom je pilotirao Ivan Karačić, pilot sa višegodišnjim iskustvom. Na mestu tragedije se pojavila spekulacija da je Karačić doživeo srčani udar tokom leta, ali o tome zvanično danas niko nije hteo da govori.

Foto: Klix.ba Foto: Klix.ba

Svedoci ključni

Prema rečima stručnjaka na terenu, istraga ove nesreće biće teška, jer ovaj avion nema crnu kutiju, zbog čega će biti ključne izjave svedoka.

Gordana Tadić, vršilac dužnosti glavne tužiteljke Tužilaštva BiH, stigla je na mesto nesreće i naredila sprovođenje sveobuhvatnih istražnih radnji, u kojima će učestvovati nadležne institucije. Ona je kazala kako je i danas nastavljen uviđaj o ovoj nesreći i kako će on biti obavljen po visokim profesionalnim standardima i međunarodnim konvencijama.

- Biće preduzete sve istražne radnje, a eksperti koje je odredilo Ministarstvo saobraćaja i komunikacija BiH rade zajedno sa nama svoj deo posla - kazala je Tadićeva, naglasivši kako se dogodila velika tragedija te kako je ovo jedna od najvećih avionskih nesreća u BiH.

Ona je kazala da može potvrditi samo da je u ovoj nesreći život izgubilo pet osoba i da će biti izvršena obdukcija tela stradalih. Istragu o padu aviona preuzela je državna tužiteljka Diana Kajmaković, koja je u subotu stigla u Mostar, pišu Nezavisne.com.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Igor Pejić iz Ministarstva saobraćaja i komunikacija BiH je kazao da je policija celu noć obezbeđivala mesto nesreće i da se istraga nastavlja.

- Danas će uslediti prikupljanje materijalnih dokaza i njihovo smeštanje u vojni hangar, koji će biti pod ključem. Svaki od tih delova će biti veštačen kako bi se utvrdilo šta se dogodilo. To je proces koji će potrajati - izjavio je Pejić.

Marinko Šimunović, zamenik direktora Direkcije za civilnu avijaciju BiH, izjavio je da bi logično bilo da istraga bude završena u roku od 30 dana, ali da se u ovom trenutku ne može reći šta sve treba uzeti u obzir i koje elemente treba istražiti.

- Kada je reč o letelicama koje su starije u registru, onda su moguće i neke druge okolnosti - rekao je Šimunović.

Avion star 40 godina

Rusmir Kurić, magistar vazduhoplovstva i vazduhoplovni konstruktor, rekao je da je ova tragedija po svim obeležjima vrlo slična nesreći koja se desila u Zalužanima, kod Banjaluke, pre pet godina, kada je takođe izgubljeno pet mladih života.

Foto: Klix.ba Foto: Klix.ba

Podsećamo, u padu sportskog aviona u maju 2012. godine smrtno su stradali pilot aviona, jedan padobranski instruktor i tri osobe koje je trebalo da skoče s padobranom.

- U maju se budi interesovanje za organizaciju raznih vazduhoplovnih manifestacija, koje po pravilu nisu odobrene od strane BHDCA, a ako su odobrene ne sprovodi se njihov nadzor sa ciljem prevencije da do ovakvih nesreća ne dolazi. Ministarstvo transporta i komunikacija brzo deluje post festum, nakon što se tragična nesreća desila, ali preventivno, nažalost, nikako - naglasio je Kurić.

On je istakao da je teško zamisliti da bilo gde u svijetu avion star 46 godina obavlja panoramske letove.

Kurić je naglasio da je najvažnije, kada je u pitanju ova nesreća, istražiti uverenje o plovidbenosti aviona i kada je izvršen remont motora. Marin Raspudić, direktor mostarskog aerodroma, koji se nalazi na terenu sa istražnim timom, izjavio je kako je ovo jedan od najtragičnijih dana za BiH i Mostar, pišu Nezavisne.com.

- Još jednom izražavam saučešće porodicama stradalih, koje ću posetiti. Imamo podršku svih institucija da se ovim porodicama maksimalno izađe u susret. Ne znam šta više reći, nemam reči - istakao je Raspudić.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Oproštaj od Luke i Lane

Osnovna škola na Bijelom brijegu uputila je oproštajno pismo povodom tragične pogibije učenike Luke i Lane Lovrić, u kojem stoji da tužne vesti ne biraju ni mesto, ni osobu, ni vreme.

- Sa ogromnom tugom javljamo svim prijateljima škole kako nas je napustilo dvoje naše dece, dvoje naših učenika, dvoje prijatelja, dva naša ponosa i ptića, potraživši svoje mesto na primerenijem mestu za anđele. Dragi Lana i Luka, ovo nije zbogom jer nije konačno. Ovo je samo do viđenja jer ćemo se opet susresti, a do tada, čuvaćemo vas u svojim mislima, molitvama i srcima - navodi se u pismu osnovne škole.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zlata

    15. maj 2017 | 08:50

    Saucesce porodicama!Andjelima da nadju mir menju andjelima!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA