Ovi mališani su ponos Srbije. Prave robote na kojima će im pozavideti cela Evropa (FOTO)

Takmičari su uzrasta od 10 do 16 godina i napravili su 14 funkcionalnih robota koje su pregledale sudije Eurobot takmičenja i odobrile učešće na istom.

  • 0

Ovogodišnji Nacionalni kup iz robotike Eurobot Junior Srbija 2017. održan je 29. aprila 2017. godine u Novom Sadu, u zgradi Rektorata.

(VIDEO) NJIHOVI ROBOTI ĆE OSVOJITI SVET: Ovi mališani su budućnost Srbije, a potrebna im je vaša pomoć (FOTO)

Na nacionalnom kupu birali su se najbolji robotičari Srbije, naši predstavnici na prestižnom evropskom takmičenju robotike Eurobot Junior koje se tradicionalno početkom juna održava u Francuskoj.

Prošle godine se prvi put u istoriji ovog takmičenja kao član jedne mešovite ekipe pojavila i prva devojčica. Ove godine još jedna devojčica učesnica ovog takmičenja je opet po prvi put u istoriji ovog takmičenja zajedno sa svojom ekipom "Čukarica“ ušla u finale srpskog takmičenja odnosno plasirala se za odlazak na evropsko finale.

Foto: Promo Foto: Promo

EUROBOT je međunarodno robotičarsko takmičenje mladih koje se svake godine održava u drugoj državi. Prvo Eurobot takmičenje održano je 1994. godine sa devet ekipa iz četiri zemlje, a sada na ovom takmičenju učestvuje preko 50 ekipa iz preko 30 zemalja.

Foto: Promo Foto: Promo

Na evropskom takmičenju mogu da učestvuju najviše po tri ekipe iz svake zemlje, što znači da one zemlje koje imaju više ekipa treba da organizuju svoje nacionalne kupove na kojima će biti izabrani najbolji što je i urađeno u Novom Sadu.

Na nacionalnom kupu Eurobot Junior Srbija 2017 učestvovalo je 14 ekipa. Takmičari su uzrasta od 10 do 16 godina i napravili su 14 funkcionalnih robota koje su pregledale sudije Eurobot takmičenja i odobrile učešće na istom.

Foto: Promo Foto: Promo

Učesnici su u protekle dve godine sticali znanja iz oblasti elektronike, programiranja, mehanike, robotike, 3D modelovanja, koja su primenili kako bi rešili zadatke postavljene pred njih od strane organizatora takmičenja.

Foto: Promo Foto: Promo

Zadaci i izgled poligona su unapred poznati, objavljuju se u septembru, a roboti se pripremaju nekoliko meseci.

Na takmičenju se po dva tima/robota bore jedan protiv drugog, pokušavajući da skupe što više poena u mečevima koji traju 90 sekundi.

Posle 4 kola izuzetno uzbudljivih kvalifikacionih mečeva izdvojile su se četiri ekipe koje su igrale polufinalne i finalne mečeve, a pobednici su: prvo mesto osvojio je tim "Robo Mafia“ (Konstantin i Aleksa), drugo mesto tim "Čukarica“ (Milica, Lazar i Danilo), a treće mesto tim "Elektroni“ (Vasilije i Stepa).

Foto: Promo Foto: Promo

Ova tri tima su se kvalifikovala za odlazak na evropsko prvenstvo u robotici EUROBOT JUNIOR 2017.

Za ovaj uspeh naših juniora robotičara najzaslužniji su Tehnički fakulteta iz Novom Sadu koji organizuje takmičenje u Srbiji i Udruženje elektroničara Srbije koje kroz svoju Malu školu elektronike i robotike više godina unazad promoviše nauku i elektroniku kod dece osnovnoškolskog uzrasta i podržava ih da se time aktivno bave kroz prilagođene aktivnosti i programe.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA