≫ 

Ovo se tiče svih Srba koji su rođeni ili su živeli u Hrvatskoj: Moraćete da plaćate svoje otete kuće!

Oronule i spaljene srpske kuće će se zavesti kao vikendice, pa će i porez biti znatno veći

  • 19

Hrvati su tokom vojno-policijske operacije "Oluja" pljačkali, minirali, palili i porušili srpske kuće. Sada, 21 godinu kasnije, po novom hrvatskom zakonu te ruševine će se voditi kao vikendice za koje će Srbi plaćati porez, jer više nemaju prebivalište u Hrvatskoj.

Kako danas zaista izgleda Knin i život Srba u njemu: Ovo je tužna ispovest ispunjena bolom, tišinom i praznim kućama (FOTO)

Početkom ove godine, u Hrvatskoj je stupio na snagu "Zakon o lokalnim porezima". Naplata poreza na nekretnine će početi 1. januara 2018. godine.

- Ako ne platite porez, dug će se nagomilati, a Republika Hrvatska će vam oduzeti kuću. Nije problem porez nego Hrvati koji zanemaruju činjenicu da se desio rat i da u tim srpskim spaljenim i opljačkanim kućama više niko ne živi - ispričao je za naš portal Savo Štrbac, predsednik Dokumentaciono informacionog centra „Veritas“.

Većina prognaninh Srba nema hrvatsko državljanstvo, pa će se voditi kao stranci. Samim tim, oronule i spaljene kuće će se zavesti kao vikendice, pa će i porez biti znatno veći.

- Neizgrađenim građevinskim zemljištem smatra se i zemljište na kom se nalaze ostaci nekadašnje građevine, gde je započeto građenje, a porez na nekretnine platiće i stranci - rekao je za naš portal Boris Milošević, član hrvatskog parlamenta.

Svi Srbi koji imaju hrvatsko državljanstvo, a ne borave u državi, tretiraće se kao državljani Hrvatske.

- Veći porez će plaćati oni koji imaju stan, vikendicu ili nasleđenu kuću u kojima niko ne živi ili ih iznajmljuju podstanarima i turistima - dodao je Boris.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Vlasnici nekretnina će primiti rešenje o porezu do 31. marta 2018. godine, kojim će se utvrditi iznos na godišnjem nivou i rok plaćanja.

- Kako će se porez naplaćivati i koje će sve učinke imati teško je reći u ovom trenutku. Opštine i gradovi u ovom trenutku traže od građana, vlasnika nekretnina da popune formulare o nekretninama s podacima važnim za obračun poreza kako bi imali što tačnije evidencije na osnovi kojih će donositi rešenja o porezu - rekao je Milošević.

Porez će morati svi da plate, pa treba voditi računa o tome kako će porez biti obračunat i kada će rešenje stići.

Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

Republika Hrvatska još uvek nije uzela u obzir tešku situaciju u kojoj se nalaze prognani Srbi i Srbi povratnici.

Veoma je važno da prognani Srbi, ali i oni koji su se iselili iz Hrvatske pre rata, a koji to još nisu učinili, izvade hrvatske lične karte na adresama svojih kuća i stanova u Hrvatskoj, jer je to dokaz da se radi o objektima za stanovanje, a ne za luksuz.

Daljinac baner

(K. Bezbradica - k.bezbradica@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • eh

    16. maj 2017 | 15:51

    Hvala na obaveštenju. Svi moji prijatelji su već 22 godine u Kanadi, Australiji, Americi ili Nemačkoj, neki i u Srbiji. Ljudi imaju već punoletnu decu, koja većinom pričaju nekim nama stranim a njima sada maternjim jezikom. Dvadeset dve godine je dovoljno da čovek izgradi novi život ako je pametan da ne tapka u nekoj nesrećnoj, mrtvoj tački. Retki koji su se vratili su poneki političar i starci. To je to. Mi smo iz Hrvatske proterani pre 22 godine, moja kuća im eno tamo i neka im je alal. Lika i Kordun se nisu bas usrećili od kada su hrvatski--to je neka poetična pravda. Nikom ja ništa ne plaćam niti ću plaćati. Moj nesrećan brak sa--kako joj ono beše ime?--da, Hrvatskom, je razveden pre 22 godine. Razveden pre čitave 22 godine. Ako ta bivša žena pokuša nešto opet, tu je Strazbur pa nek njima objasni kako joj to ja dugujem nešto.

  • Jovanca

    16. maj 2017 | 16:23

    Pa i mi trebamo da uvedemo reciprocne mere! Svi Hrvati koji zive i imaju nekretnine u Srbiji trebaju da placaju trostruko veci porez na imovinu u Srbiji jer njih treba tretirati kao strance a i njihova su primanja u Hrvatskoj mnogo veća od nasih pa i imaju odakle da plaćaju porez u Srbiji!

  • Serbe

    16. maj 2017 | 16:19

    Cudan je to soj ljudi,zato treba traziti prava u Strazburu vasu imovinu nemoze niko otuditi.Oteto je uvijek prokleto.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA