200 na sat železnicom: Potpisan Sporazum s Eksim bankom za prugu Beograd - Budimpešta

Ovim sporazumom finansiraće se rekonstrukcija i modernizacija prve deonice brze pruge od Beograda do Budimpešte, Beograd Centar - Stara Pazova

  • 5

U Pekingu je danas, u prisustvu premijera Srbije i Kine, Aleksandra Vučića i Li Kećijanga, potpisan Sporazum o zajmu sa kineskom Eksim bankom za finansiranje Projekta rekonstrukcije i modernizacije železničke deonice Beograd Centar - Stara Pazova.

Vučić imao DVE MOLBE za kineskog premijera: Srbija je čelični prijatelj Kine

Potpisani su i Aneks 3 Sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture, kao i Memorandum o utvrđivanju Akcionog plana za trgovinu i investicije u poljoprivredi.

Dokumenta su u ime Vlade Srbije potpisali ministri Zorana Mihajlović i Branislav Nedimović.

Sporazumom o zajmu sa kineskom Eksim bankom finansiraće se rekonstrukcija i modernizacija prve deonice brze pruge od Beograda do Budimpešte, Beograd Centar - Stara Pazova i to će biti prva pruga u Srbiji na kojoj će vozovi moći da idu brzinom do 200 km na sat. Vreme putovanja između glavnih gradova Srbije i Mađarske time će se smanjiti na manje od tri sata, a radovi na pruzi će početi ove godine.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Pruga od Beograda do Budimpešte gradiće se po evropskim standardima i biće sastavni deo evropskih železničkih saobraćajnica. Preferencijalni zajam koji je danas potpisan vredan je 297,6 miliona dolara. Na samitu Kina plus 16 zemalja u novembru prošle godine u Rigi, Srbija i Kina su potpisale ugovor o kreditu za radove na pruzi Beograd-Budimpešta. Tada je potpisan komercijalni ugovor i Memorandum o razumevanju sa kineskom Eksim bankom kojim je predviđena izgradnja dvokolosečne pruge za brzine do 200 kilometara na sat.

Okvirni ugovor za izgradnju je potpisan sa kineskim konzorcijumom "Čajna rejlvej internešnl korporejšn" i "Čajna komjunikejšns konstrakšn kompani". Domaće firme mogu da učestvuju do maksimalnih 46 odsto u radovima i nabavci robe.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Kinezi će raditi i drugu deonicu od Novog Sada do granice sa Mađarskom u dužini od 108 kilometara. Ministarka Mihajlović je posle potpisivanja Sporazuma o zajmu sa kineskom Eksim bankom za finansiranje Projekta rekonstrukcije i modernizacije železničke deonice Beograd Centar - Stara Pazova navela da je reč o najznačajnijem projektu iz kineskog projekta "Jedan pojas, jedan put", jer se, kako je rekla, nalazi na glavnoj ruti od grčke luke Pirej do centralne Evrope.

Prema njenim rečima, ta deonica je od velikog značaja za Srbiju, jer će to biti glavni i najbrži izvozni pravac za našu privredu ka zemljama EU.

- Ova linija je značajna i zbog toga jer će povezati Beograd sa Bečom i drugim evropskim gradovima. Kada bude bila završena, građani će od Beograda do Novog Sada putovati oko pola sata, a do Subotice će stizati za manje od sat vremena - izjavila je Mihajlovićeva.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Inače, pruga od Beograda do Budimpešte biće građena po evropskim standardima i biće sastavni deo evropskih železničkih saobraćajnica, a koliko je taj finansijski ugovor značajan govori i podatak da su tokom čitavog foruma potpisana samo dva finansijska ugovora sa svim učesnicima, od kojih je jedan sa Srbijom. U saopštenju ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture se navodi da je srpska strana dobila potvrdu i da će se dodatno ubrzati procedura kako bi se uskoro potpisao i finansijski ugovor i počeli radovi na obilaznici oko Beograda.

Dogovoreno je i finansiranje auto-puta od Preljine do Požege, za šta se potpisivanje očekuje u novembru u Budimpešti, na Samitu Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope. Očekuje se i da radovi na izgradnji ovog auto-puta počnu sledeće godine.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mlj1228

    16. maj 2017 | 15:21

    Sve sto se radi i gradi , na listi je prvo Vojvodina , o istocnoj Srbiji ni reci. Vozovi na relaciji Beograd - Nis ce se kretati i dalje " velikom brzinom" od trideset km. na sat.

  • Jes

    16. maj 2017 | 15:00

    Daj Bože.

  • Pex

    17. maj 2017 | 12:22

    Rekonstruišete prugu BG-St pazova gde vozovi idu 120 km/h a od N do subotice 30 km/h to nista i nema veze...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA