4

VELIKO SUĐENJE BIVŠEM EPISKOPU ARTEMIJU: Pitali su ga šta je uradio s parama za obnovu manastira, ovo je njegov odgovor!

Artemije, koji je bio episkop raško-prizreski, tvrdi da za svaku novčanu transakciju koju su Eparhija raško-prizrenska i on kao vladika izvršili na račun eparhijskog centra "Rade neimar" postoji uredna dokumentacija

ARTEMIJE MARKO RADOSAVLJEVIĆ
Foto: Tanjug / Zoran Žestić

Raščićeni episkop SPC Artemije nastavio je danas izlaganje odbrane na suđenju pred Višim sudom u Beogradu, odgovarajući na pitanja tužioca u vezi sa trošenjem sredstava namenjenih za obnovu manastira na Kosovu i Metohiji.

SPC BACA PROKLETSTVO NA ARTEMIJA? Bivši vladika pred isključenjem iz Crkve!

Artemije, koji je bio episko raško-prizreski, tvrdi da za svaku novčanu transakciju koju su Eparhija raško-prizrenska i on kao vladika izvršili na račun eparhijskog centra “Rade neimar” postoji uredna dokumentacija.

Posle njegovog proterivanja sa KIM, dokumentacija je, kako je rekao, ostala u eparhijskoj arhivi manastira Gračanica i dodao da je deo dokumentacije sigurno sklonjen da bi on bio optužen i raščinjen.

– Raščinjen sam bez sprovođenja kanonskog postupka kako je to uobičajeno kada je reč o vladikama. Uručen mi je samo papir na kojem piše da više nisam vladika zbog neposlušnosti, pronevere para… Procedure koje su poprisane crkvenim zakonom nisu ispoštovane – rekao je Artemije.

Foto: A. Nalbantjan

Foto: A. Nalbantjan

Nekadašnji vladika je primetio da je tužilaštvo zaključilo da su sporne isplete za 10 objekata, napominjući da je Rade neimar radio na ukupno 30 objekata,

– Nedoumica mi je ko je izabrao baš ove objekte – naveo je Artemije, a tužilac mu je, iako na to nije obavezan, odgovorio “reč je o materijalnim dokazima, o onome šta je urađeno, koliko je to plaćeno”.

Potom je nekadašnji vladika zapitao tužioca “kako je neko unapred znao koji su objekti preplaćeni s obzirom na to da do tada veštaci nisu izašli na teren i nisu uradili veštačenja”, ali na to pitanje nije dobio odgovor.

Na jučerašnjem suđenju detaljno je negirao navode optužnice da je zloupotrebom ovlašćenja oštetio fond eparhije namenjen za obnovu manastira na Kosovu i Metohiji od 2004. do 2009. godine.

U svojoj odbrani rekao da su navodi optužnice, kojom se tereti da je navao naloge za isplatu ne završenih ili nedovrešenih radova preduzeću “Rade Neimar”, “bazirani na klevetama i neistinama”, te da je njegov progon usledio kada je 2009. tadašnjem potpredsedniku SAD Dzozefu Bajdenu zabranio da poseti eparhiju.

Suđenje će biti nastavljeno 29. juna.

Pored bivšeg episkopa optužen je i njegov nekadašnji lični sekretar Dejan Simeon Vilovski kome se sudi u odsustvu, odgovorno lice iz preduzeća “Rade Neimar” Predrag Subotički i Jelena Šubarević.

Oni se terete se za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu. Istraga u ovom slučaju pokrenuta je još 2009. godine. Optužnica je podizana u dva navrata.

Optužnica koja je spojena od dva optužna akta iz 2010. i 2015. godine, tereti ih da su izvršili zloupotrebe u vezi sa obračunom troškova za građevinske radove, te da je firmi „Rade Neimar” isplaćeno znatno više od stvarne vrednosti radova, dok neki naplaćeni radovi nisu ni izvedeni.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: episkop Artemije, odbrana, SPC, Viši sud u Beogradu
Popularni komentari
 • M
  Milos

  Tada je bio ds na vlasti oni birali vladike ovaj smetao i eto ti ga sad

 • D
  Dejan Bajić

  Ovo je istina u vezi Bajdena

 • r
  rajko

  Za mene je on i dalje vladika i jedini koji nije sagnu glavu pred amerikancima, i ja Bajdenu ne bih dao da udje u srbiju a kamoli na kosovo.
  On je covek rascinjen po nalogu a ne sto je krao novac,sta ce njemu novac,a rascinili su ga oni koji se voze u automobilima od preko 100000 evra.
  Ja nisam jedini koji ga podrzava ima nas mnogo a postojeca garnitura popova na celu sa patrijahom vec je zagazila u duboko blato i ne samo u blato vec i u politicke vode.
  Nadam se da ce kod sudija preovladati razum i osloboditi ovog casnog i postenog Vladiku.

foto dana

video dana