Pokrali su me, nisam imao para ni ženu da sahranim: Hrvatska prvo nagradila državne službenike, a sud ih kaznio (VIDEO)

- Mi to sad vraćamo, ne znamo šta vraćamo. Ne znamo jesu li to kamate, je li to glavnica, ne znamo koliko još - žale se jadni ljudi

  • 3

Državnim službenicima iz Podunavlja, koji su se na posao vratili još za vreme okupacije, i dalje stižu blokade zbog uvećanih plata na koje su prvo imali pravo, a onda im je to pravo naknadno poništeno.

 

Ovako se slavi matura u Hrvatskoj: Za dom spremni! (VIDEO)

 

Iako je Vlada još pre dve godine priznala da se radi o svojevrsnoj nepravdi, zbog čega je i donela odluku o otpisu kamata, Ministarstvo finansija tek sada se sprema sprovesti je u delo.

 

Deset godina blokade penzionisanog državnog službenika Petra Lapoša dovele su do ruba života.

 

- Nemojte me pitati, nemojte. Pokrali su me k'o lopovi, žena mi je umrla, da ne kažem - nisam imao novca da je sahranim, sramota - očajan je Petar.

 

Hrvatska je bila u postupku mirne reintegracije kad se u Ilok vratio na posao dostavljača.

 

Zakonom o područjima od posebne državne važnosti iz 1996. državnim službenicima plate su uvećane za 50, odnosno 25 odsto. U Podunavlju su do novca došli tek četiri godine kasnije, nakon tužbi.

 

Da državni službenici imaju pravo na uvećane plate, potvrdili su i opštinski i Vrhovni sud. No, godinama kasnije Ustavni sud odlučuje suprotno, pa odluku menja i Vrhovni sud, koji je smatrao da se pravo nije steklo povratkom na posao, nego tek 2000. godine, nakon podele Podunavlja.

 

Printsrkin: dnevnik.hr

Printsrkin: dnevnik.hr

 

Novac su morali vratiti, i to s kamatama, a blokade stižu i danas.

 

- Mi vraćamo, ne znamo šta vraćamo. Ne znamo jesu li to kamate, je li to glavnica, ne znamo koliko još, kaže Josip Kustura, član Sindikata državnih službenika.

 

Dve godine staru odluku Vlade o otpisu kamata Ministarstvo finansija konačno je stavilo na sto.

 

Ministarstvo finansija je od nadležnih državnih pravnih službi primilo dokumentaciju vezanu za odlučivanje po pojedinačnim zahtevima, pa će najkasnije do juna 2017. godine doneti rešenja o otpisu zakonskih zateznih kamata.

 

Ostaju vrtoglave glavnice, kao i sudski i troškovi advokata. Petar Lapoš, koji baš u junu puni 80 godina, moraće poživeti još barem 10 godina da vrati nagradu koju mu je država dala, a sud uzeo.

 

Video pogledajte OVDE.

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs/Dnevnik.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA