Medved teroriše Gornji Milanovac: Šunja se oko grada, lovci su našli tragove, svi strepe

Medved je verovatno sa Tare stigao u šumoviti deo Ravne gore, ali ga je mnogo okupljenih ljudi, buka i pucnjava koja se tamo dešavala proteklog vikenda uplašila, pa se uputio ka Rajcu i stigao u Polom

  • 18

Prvih dana ove sedmice, meštani i lovci su u okolini Gornjeg Milanovca na dva mesta u ovoj opštini otkrili medveđe tragove, u selu Polom na obroncima Rajca i na planini Vujan nedaleko od samog grada.

Napad medveda kod Ivanjice: Otac i sin se spasli u poslednji čas MOTORNOM TESTEROM

Na raskvašenoj podlozi (svakodnevno ovde povremeno pada kiša) jasno su se ocrtavale stope ove zveri. Otkriće je bilo utoliko neobičnije jer se u ovom kraju ne pamti da je iko video najkrupniju životinju naših šuma čije je prirodno stanište na Tari.

– Medved je verovatno sa Tare stigao u šumoviti deo Ravne gore, ali ga je mnogo okupljenih ljudi, buka i pucnjava koja se tamo dešavala proteklog vikenda, na godišnjicu dolaska Draže Mihailovića 1941. godine na ovu planinu, uplašila, pa se uputio ka Rajcu i stigao u Polom.

- Nije lako objasniti kako je, ako je reč o istom medvedu, dospeo na Vujan, a da ga niko ne primeti dok je prelazio oko 30 kilometara slabo pošumljenim krajem – čudi se Dejan Ristović, šumarski inženjer, zaposlen u JP "Srbijašume".

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Na Vujnu je u toku redovna seča šume, a tragovi životinje su uočeni na šumskom putu kojim se kreću kamioni.

Ristović kaže da je medvedima sezona parenja i da je u potrazi za medvedicom. Na osnovu tragova, radnici „Srbijašuma” i članovi ovdašnjeg lovačkog udruženja „Milan Obrenović” procenjuju da je medved mužjak, osrednje veličine, te da se uputio na istok, ka planinama Ješevac i Rudnik.

Ristović ističe da je medved biljojed, retko napada ljude, osim ako je sa ženkom i mladuncima, pa ne treba paničiti ako se dogodi susret sa njim. Istina, ako je mnogo gladan, može se desiti da strada sitnija stoka.

Takođe poziva lovačka udruženja da pojačaju nadzor kako se ne bi desilo da neko neobavešten ili lovokradica ustreli životinju koja je zalutala u takovsko-rudnički kraj.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA