≫ 

Šta sve morate da platite kad vas lopovi opljačkaju: Na sve što vam uzmu, imate troška minimum 250 evra

Uigrana i dobro organizovana grupa pljačkaša upada u stanove odakle odnosi zlato, novac, nakit, pa i tehniku

  • 0

Sezona godišnjih odmora počinje uskoro, ali i sezona za provalnike koji u ovom periodu vrebaju prazne stanove i kuće za manevrisanje.

Lopovi obilaze vikendice, oprez! Policija uhapsila dvojicu koji su "operisali" u 25 kuća

Uigrana i dobro organizovana grupa pljačkaša upada u stanove odakle odnosi zlato, novac, nakit, pa i tehniku. Prema podacima Odseka za suzbijanje teških krađa, svakog dana se dogode 3-4 provale, dok na nivou godine oko 40 posto pljački nikada ne bude rasvetljeno.

- Profesionalni provalnici upadaju preko terase i koriste specijalne alate kojima lome cilindrične uloške brava, najviše ih je u letnjim mesecima, i uglavnom se kreću po velikim opštinama i delovima grada gde ima veliki broj zgrada - kao što je Novi Beograd,

Na meti su češće stanovi, nego kuće, jer im je u zgradama lakše da provere okolnosti.

- Nedavno nas je iznenadio primer bugarskih državljana koji su koristili petomesečnu bebu kako bi upadali u stanove na Novom Beogradu i pljačkali.

- Druga strana su amateri, i to su uglavnom narkomani koji to rade ostavljajući tragove, a upadaju tako što, recimo, gađaju prozor ciglom. Profesionalci se gotovo nikada ne vraćaju na isto mesto - kaže Ljubomir Knežević, šef odseka.

Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER

Kada prijava za provalu u stan ili kuću dođe do suda, nema zakona koji će lopova zaštititi od zatvorske kazne, tvrdi advokat Toma Fila.

On navodi da 6 % presuda bude oslobađajuće zbog nedovljno jakih dokaza, dok oko 4 % posto slučajeva zastari.

- Oslobađajuća presuda dolazi uglavnom kada ne postoji dovoljno dokaza. A dovoljno dokaza nema ukoliko policija na terenu ne nađe materijale koji direktno ukazuju da je određena osoba izvršila krivično delo. Tako je i u slučaju pevačice Jelene Marjanović. Možemo da sumnjamo na sve redom, ali bez pravih dokaza, vi nemate ništa - kaže Fila.

Budući da su svakodnevne provale mogu desiti bilo kome, ono što treba da imate na umu, pored štete u stanu, nestanka novca i nakita, je to da bravarske usluge nisu nimalo jeftine.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

CENE BRAVARSKIH USLUGA

Tako je cena dolaska bravara u prisustvu dva svedoka iznosi 5.000 dinara, najjeftinija kupovina brave će vas koštati 3.000 dinara, dok su one skuplje 12.000, brava za blid vrata košta 250 evra, cena rešetki za vrata košta 70 evra po kvadratu, alarmni sistem košta od 250 do 500 evra, a najjeftinije narezivanje ključeva je 200 dinara.

Savet građanima:

- novac i zlato ne držati u stanu

- ugradnja alarmnih uređaja jer je to najbolji vid zaštite

- ključeve od stana ne ostavljati vidljivo na stolu

- ključ dati komšiji

- ostavljati upaljeno svetlo u stanovima

Daljinac baner

(i.lazic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA