Trećina stranih investitora bi da ponovo ulaže u Srbiju: Ubrizgano skoro dve milijarde evra inostranog kapitala

Ne sme biti politike u investicijama i nephodna je reginalna saradnja u širenju tržišta, rekao je predsednik kluba Privrednik Zoran Drakulić

  • 1
Fabrika Fijat, Fiat, Kragujevac Foto: Telegraf

Direktne strane investicije u Srbiji su prošle godine bile više od 1,9 milijardi evra, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu privrede Milun Trivunac.

Prava istina o srpskoj ekonomiji od 2001. godine: Šta je koja vlada ZAISTA uradila za narod i državu (FOTO)

On je na skupu "Bečki ekonomski razgovori - beogradski sastanak" koji organizuje Bečki ekonomski forum u saradnji sa Savezom ekonomista Srbije, rekao da je od 2015. godine, zahvaljući podsticajima koje daje vlada, vrednost projekata bila 470 miliona evra i da treba da se zaposli 28.000 ljudi.

Kako je rekao, od početka 2016. do maja ove godine, uz podsticaje je obezbeđeno oko 300 miliona evra investicija i time će se otvoriti 20.566 novih radnih mesta.

Prema njegovim rečima, trećina investitora želi da reinvestira u Srbiju.

On je rekao da se radi na rešavanju problema državnih preduzeća i da ima zainteresovnih za petrohemijski kompleks i izrazio očekivanje da će biti rešen i RTB Bor i Galenika.

Foto-ilustracija: Promo/Right Foto-ilustracija: Promo/Right

Predsednik kluba Privrednik Zoran Drakulić rekao je da je potrebno da se zemlje u regionu zajedno bore protiv prepreka, a da kompanije treba zajedno da se šire.

Preme njegovim rečima, Srbiji je potreban privredni rast od pet do šest odsto godišnje, a ove godine se očekuje tri odsto, što je kako ocenjuje nedovoljno.

- Potrebno je četiri milijarde investicija godišnje, da bi stigli do nivoa od pet do šest odsto privrednog rasta -rekao je Drakulić i dodao da postoje šanse, ali da Srbija treba da otvori svoju privredu i da izjednači domaće i strane investitore.

Kako je rekao, ne sme biti politike u investicijama i nephodna je reginalna saradnja u širenju tržišta.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • čarls bronson

    23. maj 2017 | 01:58

    Biće to kada ih Republika Srbija subvencioniše sa tri milijarde .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA