≫ 

Fotografija koja može da pomogne da se sazna prava istina o vezi Putina i Trampa: Na njoj je i Emir Kusturica (FOTO)

Flin je tokom večere, održane povodom 10-godišnjice ruskog kanala u decembru 2015. godine, za stolom sedeo sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom

  • 9
Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Lideri republikanaca i demokrata u Odboru za obaveštajne poslove Senata SAD saopštili su da su razočarani što je bivši savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Majkl Flin odbio njihov zahtev za intervju, kao i da se povinuje sudskom nalogu kojim je od njega traženo da podnese dokumenta u vezi sa istragom o navodnoj umešanosti Rusije u predsedničke izbore u SAD 2016. godine. S tim optužbama, u američkim medijima ponovo kruži fotografija iz decembra 2015. na kojoj Flin i ruski predsednik Vladimir Putin sede jedan do drugog na večeri povodom godišnjice ruskog kanala, i za koju tvrde da je jedan od dokaza njegove umešanosti u vezi sa Rusima.

Šta je krio bivši Trampov savetnik: Od Rusa dobio 33.000 dolara, platili mu da na večeri sedi pored Putina?! (FOTO)

U saopštenju predsedavajućeg odbora, republikanskog senatora Ričard Bura i demokratskog senatora Marka Vornera, navodi se da će oni nastaviti da insistiraju na Flinovom svedočenju i dostavljanju svih relevantnih materijala, preneo je Rojters.

Istaknuti demokrata u Odboru za nadzor i vladine reforme Predstavničkog doma američkog Kongresa Elijah Kumings rekao je da dokumenta koje je on pogledao ukazuju da je Flin lagao savezne istražitelje za bezbednosnu proveru o izvoru isplata koje je, kako tvrdi, dobijao od televizijske mreže koju finansira ruska država.

Kumings je rekao da je Flin rekao istražiteljima da su put u Moskvu finansirale američke kompanije, tvrdeći da je pravi izvor finansija "oružje ruske medijske propagande - RT", preneo je AP.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Flin je tokom večere, održane povodom 10-godišnjice ruskog kanala u decembru 2015. godine, za stolom sedeo sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Sa njima je bila i kandidatkinja za američkog predsednika Zelene partije Džil Stajn, Sergej Ivanov, tadašnji šef Putinovog kabineta, Dmitri Peskov, portparol Kremlja, Ciril Svoboda, zamenik bivšeg premijera Češke Republike, kao i srpski reditelj Emir Kusturica i njegova supruga Maja.

Stajnova je rekla da je večera bila "odlična prilika da iznesem neke od mojih spoljnopolitičkih predloga i dobijem ruske reakcije na njih". Flin, koji je dobio 45.000 dolara da govori na skupu, rekao je da nije tražio da sedi pored Putina.

Prema Kumingsovom pismu, Flin je rekao bezbednosnim istražiteljima da "nije uzeo nikakav novac od Rusije" u vezi ovog događaja. Ipak, Kumings je napisao da njegova komisija poseduje dokumente koji pokazuju kako je uplata od 45.000 dolara prešla sa RT-a na Flinovu lobististička firma. Kao i imejl u kojem funkcioner RT-a kaže da će oni pokriti isplatu honorara generala Flina.

Prema pisanju američkog portala "Mother jones", fotografija na kojoj se nalaze svi gore navedeni mogla bi da reši skandal o kojem se priča od kada je Tramp pobedio na izborima za predsednika SAD.

Foto: Guliver/George Frey/Getty Images Foto: Guliver/George Frey/Getty Images

Flin je i "umanjio značaj" večeri sa Putinom tokom bezbednosne provere kada je rekao istražiteljima da je tokom svojih putovanja u inostranstvo "imao samo neznatan kontakt sa stranim državljanima".

Novi skandal potresa SAD: Bivši Trampov savetnik dobio više od pola miliona da blokira vojni plan protiv ISIS-a, jer se Turska protivila?

Kumings je to naveo u pismu predsedavajućem Odbora za nadzor republikancu Džejsonu Čavecu, nakon što je Flin odbio da obezbedi dokumenta Odboru za obaveštajne poslove američkog Senata pozivajući se na zaštitu od samooptuživanja koju garantuje peti amandman američkog ustava.

Republikanski član Odbora za obaveštajne poslove Senata SAD Džejms Lankford poručio je da će se istina saznati "na ovaj ili onaj način".

Flin je u ponedeljak obavestio Odbor za obaveštajna pitanja da se neće povinovati sudskom nalogu kojim je od njega traženo da podnese dokumenta i da će se pozvati na peti amandman američkog ustava. Prema petom amandmanu američkog ustava, osoba pozvana da odgovara pred zakonom može da se opredeli na ćutanje, ukoliko ona sama ili njena odbrana misli da je to u njenom najboljem interesu.

Foto: Guliver/Mark Makela/Getty Images Foto: Guliver/Mark Makela/Getty Images

Odluka Flina usledila je manje od dve nedelje nakon što je odbor izdao nalog Flinu za predaju dokumentacije u okviru istrage o navodnoj umešanosti Rusije u predizbornu kampanju američkog predsednika Donalda Trampa 2016. godine.

Podsetimo, Flinova ostavka desila se samo nekoliko sati nakon što je objavljeno da je Ministarstvo pravde upozorilo Belu kuću da bi Flin mogao biti "ranjiv na ucene" zbog kontakata sa Ruskim ambasadorom Sergejem Kisljakom pre inauguracije Donalda Trampa 20. januara.

Flin je ranije kazao potpredsedniku Pensu da nije razgovarao sa ambasadorom te zemlje, a takav kontakt bi mogao da bude kršenje američkog zakona, jer običnim građanima nije dozvoljeno da vode spoljnu politiku.

Flin, koji je smenjen samo 24 dana po imenovanju, nalazi se u središtu federalne istrage o navodnom mešanju Rusije u američke izbore.

Flinove veze sa Rusijom istraživao je FBI, čijeg direktora Džejmsa Komija je Tramp takođe smenio pre nekoliko dana.

(L.C.)

Daljinac baner

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Luna

    24. maj 2017 | 14:31

    Svi politicari se privatno druze i lizu a ispred javnosti glume neprijatelje. Ima puno primera za to. Zato se i kaze da je politika ku.va.

  • Milojko

    24. maj 2017 | 15:17

    Zasto sad Rusija nesmije da se mijesa u tudje izbore a kauboji bombarduju ako im ne dopustis da rade sta hoce

  • DOSIJE X

    24. maj 2017 | 14:24

    Bravo emire

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA