Uhapšen najtraženiji nacista Laslo Čatari

Laslo Čatari je bio policijski oficir u slovačkom gradu Košice, kada je taj grad bio deo Mađarske, i u vreme kada su Jevreji deportovani u logor smrti Aušvic. Dokazi su povezani s "Čatarijevom ključnom ulogom u deportaciji oko 300 Jevreja iz Košica u Kamenec-Podolsk u Ukrajini, gde su gotovo svi pobijeni u leto 1941. godine"

  • 1

Mađarsko tužilaštvo saopštilo je danas da je uhapšen nacista Laslo Čatari, optužen za saučesništvo u ubistvu 15.700 Jevreja tokom Drugog svetskog rata.

Tužilaštvo je navelo da je Čatari, kojeg je identifikovao Simon Vizental centar, uhapšen danas i da je optužen za ratni zločin.

Čatari je bio policijski oficir u slovačkom gradu Košice, kada je taj grad bio deo Mađarske, i u vreme kada su Jevreji deportovani u logor smrti Aušvic, prenosi AP.

Centar "Simon Vizental", koji se bavi lovom na naciste, nedavno je vlastima u Budimpešti predao nove dokaze o najtraženijem nacisti na slobodi- Laslu Čatariju - za koga se verovalo da živi u Mađarskoj.

- Ovi novi dokazi ojačavaju veoma čvrst slučaj protiv Čatarija i jačaju naše insistiranje da on treba da odgovara za svoje zločine - izjavio je Efraim Zurof iz centra "Simon Vizental".

Centar je saopštio da su novi dokazi povezani s "Čatarijevom ključnom ulogom u deportaciji oko 300 Jevreja iz Košica u Kamenec-Podolsk u Ukrajini, gde su gotovo svi pobijeni u leto 1941. godine.

Zurof je pozvao mađarske vlasti da ubrzaju istragu protiv Čatarija, koja je pokrenuta u septembru prošle godine, nakon što je Centar dostavio Budimpešti dokaze u vezi sa Čatarijevim boravištem u mađarskoj prestonici i njegovom ulogom, kao bivšeg policijskog oficira, u deportovanju hiljada Jevreja u proleće 1944. godine.

Čatari je fotografisan i snimljen kamerom u Budimpešti prošlog septembra, a osoba koja je ušla u trag osumnjičenom nagrađena je sa 25.000 dolara, koliko je i predviđeno kada informacija pomogne u pronalaženju nacističkih zločinaca.

Lovac na naciste i francuski advokat Serž Klarsfild izrazili su pre dva dana sumnju da će mađarske vlasti pokrenuti sudski proces protiv 97-godišnjeg Čatarija, podsetivši da je ovog nacistu čehoslovački sud osudio na smrt još 1948, kada mu je suđeno u odsustvu, što je prosleđeno Mađarskoj, pošto se veruje da se Čatari sada tamo nalazi.

Klarsfild je izrazio sumnju da bi konzervativna vlada mađarskog premijera Viktora Orbana preduzela takav potez i sudila nacisti, prenela je francuska agencija.

Čatari je posle rata, pod tuđim identitetom, živeo i radio u Kanadi, a razotkriven je 1995. godine, kada je bio prinuđen da pobegne iz te zemlje.

(I. D. / Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pele

    18. jul 2012 | 15:17

    Smesni su sa tim hvatanjem nacista!Znaju oni gde su,ali im je draza lova koju dobijaju za nepreduzimanje.Zato svakog koga su "hvatali" ima bar 90 godina.Dusa im u nosu,smrtno bolesni,a oni kao ih uhvatili?!?Surovo prema zrtvama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA