ISPRAVLJENA NEPRAVDA? Njegoši dobili državljanstvo Crne Gore nakon 94 godine

Potomci crnogorskog princa Nikole Altinai i Boris, kao i unučad Nikolaj i Milena, dobili su dokumenta ove države od ministra unutrašnjih poslova

  • 0

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Ivan Brajović uručio je u Podgorici princu Nikoli Petroviću Njegošu crnogorska državljanstva za njegovo potomstvo. Dinastija Petrović Njegoš proterana je iz Crne Gore 13. novembra 1918. godine, a položaj potomaka kralja Nikole regulisan je novim zakonom, koji je u ovoj državi izglasan u julu 2011. godine.

Državljanstva Crne Gore dobila su deca princa Nikole Altinai i Boris, kao i unučad: Nikolaj i Milena. Dokumenta za porodicu crnogorskog princa urađena su na osnovu Zakona o statusu potomaka dinastije Petrović Njegoš.

Princ Nikola Petrović Njegoš je praunuk kralja Nikole Prvog Petrovića Njegoša. Kralj Nikola vladao je Crnom Gorom od 1860. do 1910. kao knjaz, a zatim do 1918. kao kralj. Međutim, nedugo posle Prvog svetkog rata, Velika narodna skupština je 13. novembra 1918. svrgla dinastiju Petrovića i kralja Nikolu sa vlasti i proglasila ujedinjenje sa Kraljevinom Srba, Hrvata i Slovenaca. Kralj Nikola je umro u Francuskoj, 1. marta 1921.

(M. S. / Tanjug / Foto: Vijesti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA