"VIJAGRA" OPASNA PO ŽIVOT! U Hrvatskoj zabranjena prodaja preparata koji sadrže "sildenafil", u Srbiji se i dalje mogu kupiti!

Ministarstvo zdravlja Hrvatske nedavno povuklo iz prodaje preparate koji sadrže supstancu sildenafil, a kod nas se i dalje prodaju preparati koji je sadrže: "Vijagra", "Cijalis", "Revatio"...

  • 2

Hrvati zabranili "prirodnu vijagru", a u Srbiji se i dalje prodaju preparati sa opasnom supstancom! Hrvatsko Ministarstvo zdravlja povuklo je nedavno iz prometa dijetetske preparate "Epimen", "Via Natur" i "Epimed Gold", koji su na tržištu preporučivani kao dodatak hrani za probleme seksualne disfunkcije, a reklamirani su i kao "prirodna vijagra".

U Srbiji navedenih proizvoda nema na tržištu, ali zato se prodaju preparati koji u sebi sadrže SILDENAFIL, štetnu supstancu zbog koje su i usledile zabrane u Hrvatskoj.

Pre svih, sastojak SILDENAFIL nalazi se u "Vijagri", čuvenom preparatu koji se koristi radi održavanja erekcije. O kakvoj supstanci je reč, objašnjava Vukosava Stevanović, apotekar i član Farmaceutskog jezgra.

- Sildenafil je generički naziv leka poznatog pod različitim zaštićenim imenima (Vijagra, Revatio...), a indikovan je za terapiju erektilne disfunkcije. Na tržištu su posle pojave sildenafila razvijeni i tadalafil (Cijalis) i vandenafil (Levitra). Svi su u prometu registrovani kao lekovi a izdaju se na recept, što znači da se koriste pod kontrolom lekara. Razlog ovakvom postupku je rizik po zdravlje u obliku ozbiljnih srčanih aritmija ili moždanog i srčanog udara - tvrdi Stevanovićeva.

U Srbiji je kupovina "Vijagre", "Cijalisa" i "Levitre" moguća u privatnim i državnim apotekama bez recepta i većinom se koristi bez kontrole lekara.

- Nekontrolisana upotreba vijagre može imati ozbiljne posledice, a čak i uzrokovati smrt. Dužim korišćenjem mogu se javiti aritmije, nagle promene  krvnog pritiska, srčani ili moždani udar. Nus pojave korišćenja su glavobolja, vrtoglavica, problemi sa probavom, lupanje srca, naleti toplote. Vijagra može biti fatalna kada se uzima u kombinaciji sa nitratima, lekovima koji se koriste za srčane probleme kao što je angina - kaže aktivistkinja Farmaceutskog jezgra.

U Kanadi je zabranjena upotreba "prirodne vijagre" u kojoj nije bila deklarisana sintetska supastanca tadalafil, a reč je o generičkom nazivu leka koji se nalazi u prometu ("Cijalis") i izdaje se samo na recept, dok je u Americi u toku samo jedne godine zbog upotrebe "Vijagre" umrlo 522 ljudi, objašnjava Stevanovićeva.

NE POSTOJI KONTROLA SASTOJAKA DIJETETSKIH PREPARATA

Ove i ovakve pojave su moguće zato što ni kod nas ni u svetu nije zakonom propisana procedura kontrole sastojaka dijetetskih proizvoda. Pre puštanja u promet, kontroliše se samo higijenska ispravnost, a veruje se proizvođaču da se u preparatu nalaze samo oni sastojci koji su deklarisani na proizvodu.

Ovakve prevare se otkrivaju u kontroli proizvoda u prometu i čest je slučaj da je proizvođač već dovoljno zaradio da bez većih problema povuče proizvod.

Vukosava Stevanović kaže da su aktivni sastojci netoksičnih biljaka blagog dejstva, te su i njihovi efekti spori, pa proizvođači pribegavaju praksi "pojačanja" dejstva dodavanjem sintetskih supstanci koje deluju brže i efikasnije, ali mogu biti rizične po zdravlje.

(Lj. V.)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA