Bugarska: Najmanje šestoro mrtvih u eksploziji na aerodromu! (FOTO) (VIDEO)

Eksplozivna naprava bila je postavljena u autobus sa izraelskim turistima u Burgasu, a u eksploziji je ranjeno još najmanje 20 ljudi, a izraelski premijer Benjamin Netanjahu optužio je Iran za smrtonosni napad na izraelske turiste u Burgasu

  • 1

U današnjoj eksploziji bombe u autobusu sa izraelskim turistima, na aerodromu u najvećoj bugarskoj crnomorskoj luci Burgas, prema najnovijim zvaničnim podacima, poginulo je šestoro ljudi, a više od 30 osoba je povređeno.

"Šestoro ljudi je poginulo, a više od 30 povređeno u eksploziji turističkog autobusa blizu aerodroma Sarafovo u Burgasu", saopštilo je bugarsko ministarstvo spoljnih poslova, ističući da je u toku istraga o tome da li je u pitanju teroristički napad.

Šef bugarske diplomatije Nikolaj Mladenov izjavio je, u međuvremenu, da je eksploziju izazvala bomba postavljena u autobus, javio je Rojters, dok su neki očevici ranije rekli da je bombu aktivirao bombaš samoubica prilikom ulaska u autobus.

S druge strane, i bugarski i izraelski mediji navode da je u eksploziji, koja se dogodila oko pet sati posle podne, poginulo više osoba nego što pokazuju zvanični podaci, a bugarski mediji javljaju da u napadu ima devet, dok izraelski kažu da ima sedam žrtava.

Gradonačelnik Burgasa Dimitar Nikolov izjavio je za televiziju BTV da je reč o izraelskim turistima, ali policija zasad nije potvrdila nacionalnost žrtava.

Nikolov je rekao da je u pitanju bila snažna eksplozija i da je, prema njegovom mišljenju, reč o eksplozivnoj napravi koja je namerno postavljena u autobus u kojem se nalazilo ukupno 47 izraelskih turista.

 

Gradonačelnik Burgasa je rekao da je iz Izraela na crnomorsku obalu avionom neposredno pre napada stigla 171 osoba, među kojima i jedan Amerikanac i Slovenac, javio je Rojters.

Današnja eksplozija u Bugarskoj dogodila se na 18. godišnjicu bombaškog napada na glavnu jevrejsku zajednicu u Buenos Ajresu koji je izveo pripadnik Hezbolaha, militantne muslimanske grupe koju podržava Iran, a u kom je poginulo 85 ljudi.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu optužio je Iran za smrtonosni napad na izraelske turiste u Burgasu, upozorivši da će Izrael "snažno odgovoriti" na napad Teherana.

Napad je osudio i izraelski ministar odbrane Ehud Barak, ističući da će Izrael goniti one koji iza njega stoje, kako one koji su napad izveli, tako i one koji su ga naručili, javila je agencija Frans pres.

- Već neko vreme pratimo namere terorističkih organizacija kao što su Hezbolah, Hamas i iranski i džihadistički elementi, čija je namera da sprovode teror širom sveta - kaže Barak.

Teheran zasad nije reagovao na ove optužbe, a aerodrom u Burgasu je zatvoren posle napada i avioni se preusmeravaju na aerodrom u Varni.

U Bugarskoj živi oko 5.000 Jevreja, uglavnom u prestonici Sofiji, čije su vlasti naložile da se pojača prisustvo policije na svim javnim mestima povezanim sa jevrejskom zajednicom.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton saopštila je večeras da je užasnuta bombaškim napadom na izraelske turiste u Bugarskoj.

"Duboko sam šokirana prizorima sa aerodroma u Burgasu, gde je ono što je izgledalo kao početak srećnog letovanja završilo ubistvom", navela je Ešton u saopštenju.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hercegov grad

    18. jul 2012 | 22:59

    ko se maca lati,boj se da ce od njega i poginuti!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA