Otvorena najstrože čuvana vojna tajna iz doba komunizma: U ovom bunkeru JNA moglo se preživeti 100 dana posle nuklearnog napada

Infrastruktura i sistemi, uključujući i "komandno mesto", iako su zastareli još su u pogonu

  • 9

Slovenačka opština Kočevje otvorila je danas za javnost nekadašnju najstrože čuvanu vojnu tajnu iz vremena komunizma, pretvorenu u muzej u kojem će turisti moći da upoznaju prošlost.

Titov tajni bunker: Skriven u brdima bio je najstroža vojna tajna, sada njegove odaje otkrivaju sve o čemu se ćutalo (FOTO)

Za turiste je otvoren i podzemni vojni objekt "bunker K-35", građen u vreme Hladnog rata od 1953. do 1957. godine, u koji se je u slučaju napada SSSR-a na Jugoslaviju trebalo iz Ljubljane izmestiti slovenačko političko i vojno rukovodstvo, te voditi operacije protiv okupatora.

"Bunker K-35" čini pola kilometra hodnika i šest soba, smeštenih 80 metara ispod zemlje, sa kuhinjama, sobama, sistemom grejanja i zračenja, neprobojnim vratima, električnom mrežom koja se napajala iz generatora dobijenog iz zarobljene nemačke podmornice, te svim što bi bilo potrebno većem broju ljudi za život tokom dužeg perioda dok traju borbe.

Foto: Profimedia/ Abaca Foto: Profimedia/ Abaca

Bez pomoći spolja u "bunkeru" se, kako su prenele agencije, moglo preživeti 100 dana, čak i u slučaju nuklearnog napada, a sve što je u bunkeru očuvano je u izvornom obliku.

Infrastruktura i sistemi, uključujući i "komandno mesto", iako su zastareli još su u pogonu.

Opština Kočevje obnovila je i prilagodila prostor za turističke namene, kao svojevrstan istorijski muzej, nakon što je nedavno objekt preuzela od slovenačkog Ministarstva odbrane.

"Bunker" se nalazi na lokaciji Škrilje, 12 kilometara od Kočevske reke, na grebenu iznad doline reke Kupe, a slovenačka vojska nakon osamostaljenja države preuzela ga je od nekadašnje JNA.

Foto: Profimedia/Alamy, Wikipedia/Marxists Internet Archive Foto: Profimedia/Alamy, Wikipedia/Marxists Internet Archive

Pre toga, to je bilo strogo zabranjeno područje, gde pristup civilima nije bio moguć.

Neki slovenački istraživači tvrde da je u Sloveniji još pet sličnih podzemnih objekata za sklanjanje rukovodstva u slučaju napada, iz vremena Hladnog rata, između ostalog i dva u okolini Ljubljane, koja nisu nikad završena.

Objekti su navodno bili obnovljeni nakon okupacije Čehoslovačke od SSSR-a i drugih članica Varšavskog pakta 1968.

Muzej u opštini Kočevje moći će razgledati grupe od najmanje 12 posetilaca odjednom, najavila je lokalna turistička zajednica.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srki

    1. jun 2017 | 16:38

    Bili ozbiljna zemlja. Sada ponjava a zamazuju nam oci nekim zastarelim i polovnim naoruzanjem.

  • Vosa

    1. jun 2017 | 17:33

    Ozbiljna zemlja. Preozbiljna. Danas ne mogu da okrece ono sto se u Jugoslaviji izgradilo pre 50 godina

  • rikimil

    1. jun 2017 | 17:53

    Takvih bunkera ima najmanje 10. Mi koji imamo dosta godina znamo za to

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA