Nastavlja se rat Orbana i Soroša: Milijarder optužio mađarskog premijera da stvara mafijašku državu, ovaj mu nije ostao dužan

Orban, nekadašnji Sorošev stipendista, kritički je nastrojen prema milijarderu poreklom iz Mađarske, optužujući ga da želi da utiče na mađarsku politiku

  • 15

Jedina mreža koja "posluje kao mafija" u Mađarskoj je ona milijardera Džordža Soroša, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban.

Orban žestoko krenuo protiv Soroša: Odobren zakon protiv njegovog univerziteta, čiji je i mađarski premijer bio stipendista (VIDEO)

Orban je tako odgovorio na optužbe Soroša koji je u Briselu optužio mađarskog premijera da stvara "mafijašku državu" preduzimanjem niza koraka kojima se ugrožavaju slobode, među kojima i akademske.

Sorošova "mreža i njegove agencije" su "značajan i netransparentan sastavni deo javnog života u Mađarskoj", rekao je Orban za radio "Košut", prenela je agencija MTI.

- Finansijski špekulanti i njihove pristalice u Mađarskoj nastoje da primene program da se dozvoli ulazak migranata u zemlju - dodao je on.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Soroš je juče u Briselu govorio o novom mađarskom zakonu koji preti opstanku Centralnog evropskog univerziteta (CEU) koji je osnovao ovaj milijarder mađarskog porekla 1991. godine.

Orban tvrdi da tako štiti Mađarsku od stranog uticaja, dok Soroš to vidi kao "najnoviji napad na demokratiju lidera koji otvoreno kaže da gradi netrpeljivu državu", prenosi AP.

Soroš je izrazio nadu da će "prevladati akademska sloboda".

Poslanici iz partije Fides mađarskog premijera odobrili su početkom aprila predlog zakona o obrazovanju za koji kritičari tvrde da se odnosi na univerzitet milijardera Soroša. Predlog zakona modifikuje pravila koja regulišu funkcionisanje 28 stranih univerziteta u Mađarskoj.

Kako navodi AP, Centralnoevropski univerzitet tvrdi da predlog zakona direktno utiče na njega i da bi mogao da dovede do njegovog zatvaranja.

Foto: Flickr/International Monetary Fund/Michael Spilotro Foto: Flickr/International Monetary Fund/Michael Spilotro

Orban, nekadašnji Sorošev stipendista, kritički je nastrojen prema milijarderu poreklom iz Mađarske, optužujući ga da želi da utiče na mađarsku politiku, navodi agencija.

Američki Stejt department kao i na stotine akademaca i univerziteta izrazilo je podršku CEU, koji je osnovan 1991. i trenutno ga pohađa 1.400 studenata iz 108 država.

Protiv ove odluke pre više hiljada mađarskih i stranih studenata, profesora i građana, izašlo je na ulice u Budimpešti tražeći od vlade da povuče nacrt zakona koji bi mogao da dovede do zatvaranja univerziteta čiji je osnivač Soroš.

Nacrt zakona od vlade Mađarske i SAD zahteva da se dogovore o novim uslovima za poslovanje univerziteta u narednih nekoliko meseci. Ukoliko dogovor ne bi bio sproveden, CEU bi dobio zabranu upisivanja nove generacije studenata od 1. januara 2018 i morao bi za zaustavi sve obrazovne aktivnosti 2021.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

U međuvremenu, sredinom maja, Evropski parlament usvojio je rezoluciju kojom se traži preduzimanje akcije protiv Mađarske.

Rezolucija o akciji protiv Mađarske je usvojena usred duboke zabrinutosti povodom pogoršanja stanja ljudskih prava, demokratije i vladavine prava u toj zemlji. Za rezoluciju, kojom se Mađarska poziva da povuče nove restriktivne zakone o tražiocima azila i nevladinim organizacijama, glasala su 393 poslanika, protiv je bio 221, a 64 poslanika su bila uzdržana.

Mađarska se poziva rezolucijom da postigne dogovor s vlastima SAD kako bi budimpeštanski Centralnoevropski univerzitet američkog milijardera Džordža Soroša mogao slobodno da nastavi rad.

Rezolucijom se zahteva ustanovljenje procedure za ispitivanje da li novi mađarski zakoni “ozbiljno narušavaju vrednosti EU” i ona bi mogla da dovede do suspenzije mađarskog prava glasa u institucijama EU.

(Telegraf.rs)

Daljinac baner

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    2. jun 2017 | 12:26

    Tako je orbane brate!

  • Marijana Bakov

    2. jun 2017 | 11:20

    Obozavam Orbana , steta sto mi nemamo takvog drzavnika.Domacin covek , vodi racuna o svom narodu, a ne kao kod nas da nas kaljavi siptari zapisavaju usred Beograda.A vi domaci izdajnici sto ne kazete koje firme u Srbiji, su u vlasnistvu ovog Sorosa?Mozda mi ne objavite komentar,ali ajd da pokusam........

  • Noki

    2. jun 2017 | 13:08

    Orbane, care, opleti po matorom, bolesnom lovatoru, i ne štedi ga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA