Mitska ptica ubijena u Novom Sadu (FOTO)

Sokolovi su na meti pojedinaca ili dobro organizovanih grupa odgajivača golubova

  • 3

Trovanje strogo zaštićene i ugrožene vrste sivog sokola, i to isto tako strogo zabranjenim pesticidom faradanom, dogodilo se ovog vikenda u Novom Sadu, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Beograđani, pogledajte u nebo, svašta možete videti: Retke ptice naselile blokove (FOTO)

Na ovaj način ubijeno je 120 ptica grabljivica za poslednjih sedam godina.

- Uginula ptica pronađena je u popodnevnim satima na javnoj površini u Ulici Antona Čehova u naselju Grbavica, u mirnoj ulici sa mnoštvom zelenila i porodičnih kuća.  Pronađen leš pripadao je ženki sivog sokola (Falco peregrinus) staroj svega godinu dana. Prizor koji smo zatekli bio je zaista srceparajući.

- U zgrčenim kandžama sokolice bilo je ostataka perja sa vrata goluba koje je bilo namazano roze supstancom za koju osnovano sumnjamo da je zakonom zabranjeni pesticid furadan. U kljunu ptice je još uvek bio komad golubijeg mesa, što znači da je smrt nastupila gotovo trenutno po konzumiranju. Nije imala nikakve šanse da preživi - navode iz Društva.

Draženko Rajkovića iz ovog društva smatra da je ciljano trovanje i namerno uništavanje ptica grabljivica jedan od glavnih uzroka dramatičnog smanjenja populacija krupnih sokolova u Srbiji u poslednjih 15 godina, čija brojka trenutno ne prelazi 150 odraslih ptica na nivou države.

Sokolovi su, kako smatra, na meti pojedinaca ili dobro organizovanih grupa odgajivača golubova, posebno srpskih visokoletača koji su povremeni plen sokolova.

- U ovom slučaju je u pitanju delo za koje se odgovara krivično. Prema odštetnom pravilniku ubistvo strogo zaštićene vrste sivog sokola kažnjava se sa 400.000 dinara, ali ta kazna može da se preinači u uništenje zaštićenog prirodnog dobra ili izazivanje opšte opasnosti, za šta sledi od šest meseci do pet godina zatvorske kazne, odnosno 2 miliona dinara ili tri godine zatvora - rekao je on za Telegraf.

Inače, policija je sačinila zapisnik, a leš ptice je preuzelo stručno lice iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode. Ono će biti prosleđeno Naučnom institutu za veterinarstvo u Novom Sadu zarad toksikološke analize.

Stručnjaci za pesticide tvrde da faradan ne može da se legalno proizvede i kupi, kao i da je izuzetno opasan, dok osumnjičeni golubari sa druge strane tvrde da istu boju pesticida ima i sprej za obeležavanje stoke, kojom farbaju golubove kako ne bi bili na meti ptica grabljivica.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Грр

    5. jun 2017 | 17:37

    Када будете строг регистровали продају отрова за инсекте,коров...Онда ћете знати ко то ради.А и заштитити наше животе од прекомерне употребе пестицида,фунгицида...

  • milan

    5. jun 2017 | 18:08

    da to golubari rade,vec znaju i vrabci na grani

  • Bob liberty

    5. jun 2017 | 23:48

    Prvi put kada neko ode na robiju zbog ovakvih stvari i to na npr 2g,oni koji se bave istim nezakonitim stvarima ima da se zamisle da li ce to da urade.Do tada nema nista od bilo kakvog efekta protiv ovih olosa.Verujem da su i policajci koji su radili uvidjaj bili u cudu sto su pozvani zbog tamo neke ptice.Opsta kultura i obrazovanje su nam na nivou neke africke dzungle i tu je srz problema

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA