Osnovano "Nezavisno udruženje producenata Srbije": Borba za razvoj i unapređenje domaće kinematografije

Cilj osnivanja udruženja je razvoj i unapređenje srpske kinematografije, kao i jačanje profesije filmskih i televizijskih producenata u Srbiji

  • 0

Na osnivačkoj skupštini koja je održana u ponedeljak 5. juna, osnovano je Nezavisno Udruženje Producenata Srbije. Na skupštini je učestvovalo više od trideset producentskih kuća i producenata iz cele Srbije.

Evo kako su Austrijanci reagovali na srpski film o Gavrilu Principu!

DRASTIČNA PROMENA! Pre 13 godina je u seriji "Stižu dolari" igrao smotanka, a Bojko je sada NABILDOVANI frajer! (FOTO) (VIDEO)

Cilj osnivanja udruženja je razvoj i unapređenje srpske kinematografije, kao i jačanje profesije filmskih i televizijskih producenata u Srbiji.

Za predsednika udruženja izabran je Zoran Janković, producent "Košutnjak filma", a za potpredsednika Branislav Jević - "Hypnopolis".

- Godinama unazad postoji mnogo nerešenih problema. Sada treba da se pristupi izradi novog Zakona o kinematografiji, i očekujemo da se tu pre svega reši stabilno finansiranje i da se poveća budžet koji treba da bude realno veći nego što je sada. Ako uzmemo podatak da sve zemlje u našem okruženju imaju veće budžete za filmsku industriju, mi smo na poslednjem mestu, zato bi taj problem što pre trebalo rešiti preko novog zakona - kaže za Telegraf.rs Zoran Janković, producent i direktor "Košutnjak filma".

Foto: kosutnjakfilm.rs Zoran Janković, Foto: kosutnjakfilm.rs

Prema njegovim rečima, tek kada se reši ovaj problem, stvoriće se preduslovi za sledeće korake.

- Tek kada se omogući stabilno finansiranje, moći ćemo da se posvetimo poboljšanju proizvodnje, i distribucije i svih ostalih nerešenih problema. Zato smo se okupili da kroz Udruženje pokušamo da budemo deo filmske industrije koji će da radi da rešavanju tih problema, to je bila glavna ideja - objašnjava Janković.

Printskrin: Youtube/pulafilmfestival Darko Bajić, Printskrin: Youtube/pulafilmfestival
Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Pored pomenutih, u Upravni odbor su izabrani i: Darko Bajić - "Magična linija", Lazar Ristovski - "Zillion film", Mirjana Tomić - "Udruženje Lilit", Igor Turčinović -producent i Marko Jocić - "Viktorija film".

Daljinac baner

(J. Odabašić Džodan - j.odabasic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA