Radovi na Koridoru 10 pri kraju, ali neće sve biti gotovo 2017. godine

Trenutno na trasi južnog kraka na Koridoru 10 ima 1.215 radnika i 320 kamiona i mašina

  • 2

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović je izjavila danas da su radovi na Koridoru 10 pri kraju, ali da najverovatnije neće sve biti završeno do kraja godine.

Žeželjev most uskoro će biti gotov: Završetak radova krajem oktobra ili početkom novembra

Mihajlović rekla da je na sastanku u Vladi Srbije zatražila od Koridora i Puteva Srbije preciznu dinamku za sve deonice na koridorima 10 i 11.

Mihajlović je posle sastanka sa vd. direktorima Koridora i Puteva, Zoranom Babićem i Zoranom Drobnjak, o izvođenju radova na koridorima 10 i 11, rekla da su na probijanje rokova uticali razni faktori i da očekuje izveštaj o tome, a naročito o okolnostima koje nisu bile objektivne.

- Da li će sve biti završeno 2017. godine, mislim da neće biti sve gotovo. Kada ta dinamika dođe za sve deonice može da bude potpuna javna - rekla je Mihajlović novinarima.

Ona je dodala da će nakon toga videti kakva će biti odluka Koridora Srbije za kritične deonice na Koridoru 10, poput tunela Predejane.

- Očekujem za neke kritične tačke od Koridora Srbije u narednih sedam do 10 dana da ćemo dobiti odgovore - kazala je Mihajlovićeva.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Prema njenim rečima, sastanke sa direktorima nastaviće najmanje jednom mesečno, jer ne može da se radi bez stalne koordinacije Puteva i Koridora, kao i vlade i ministarstva.

Mihajlovićeva je pohvalila Babića, ističući da su za ranije direktore svi drugi bili krivi - nadzor, projektant, država, ministarstvo..., dok od Babića nije čula nijednu takvu reč.

- Dobila sam kao odgovor da je na terenu, da radi i da na nešto ne može odmah da odgovori i slično. Na tome mu hvala i očekujem da ću to dobiti i od Puteva Srbije - naglasila je Mihajlović.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ona je poručila da od Koridora Srbije sada očekuje samo rezultat i da više nema izgovora, kao što je to bio slučaj u prethodnom periodu.

- Zbog nekoliko problema koji se odnose na Grdeličku klisuru i tunel, ne bih mogla da kažem da će radovi na Koridoru 10 biti gotovi tog dana ili meseca - rekla je Mihajlović.

Ona je kazala da će ove godine bar 80 kilometara biti završeno na koridorima, od čega oko 50 kolometara na Koridoru 11.

Potpredsednica vlade je istakla da su radovi na Koridoru 10 posebno važni zbog privrede, ekonomije i rasta, te da je i to razlog zašto ne sme biti ni jednog jedinog dana zakašnjenja u radovima.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Babić je u prvom obraćanju medijima na funkciji vd. direktora Koridora Srbije rekao da su neophodni takvi sastanci sa ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

- U prethodnom periodu imamo dnevnu komunikaciju koja je neophodna zarad prevazilaženja problema na oba kraka Koridora 10 i da bi u najkraćem roku rešavali te probleme. Ja sam jedan od ljudi koji voli da radi stvari - korak po korak ''step by step'' i ne bih pravio velike najave, nego da sledeća viđanja budu kako jednu po jednu deonicu budemo završavali - rekao je Babić.

On je istakao da su inicijativa i stav ministarke oko sastanaka dobri, kako bi se problemi rešavali brže.

Prema njegovim rečima, najviše problema ima na deonici Bancarevo-Crvena reka na istočnom kraku Koridora 10, a na južnom kraku - na tunelima.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Trenutno na trasi južnog kraka na Koridoru 10 ima 1.215 radnika i 320 kamiona i mašina, a na istočnom kraku 698 radnika i 296 radnih mašina i kamiona - naveo je Babić.

On je rekao da će deo Koridora 10 od Pirota do bugarske granice biti završen u prvoj polovini septembra, dok deonica do Pirota zavisi dobrim delom od grčkog Aktora i da su tu na lotu dva značajno podignute aktivnosti.

Građevinski radnici na novoj deonici autoputa E75 Vladičin Han - Donji Neradovac

- U julu ćemo imati i potpuno gotovu deonicu Crvena Reka - Čiflik i Čifklik - Staničenje, u punom profilu sa zavrsnim slojem asfalta. Završavamo levi poluprofil do četvrtak, kada prabacujemo saobraćaj sa desnog na levi poluprofil, kako bi u prvoj polovini jula, verujem između 10 i 15. jula, mogli da otvorimo tih 24 kilometara u punom profilu - precizirao je Babić.

Drobnjak je rekao da je počelo rušenje stare naplatne rampe Bubanj Potok i da će taj posao biti obavljen do kraja meseca.

On je kazao da se zbog toga ne očekuju gužve i podsetio da je umesto Bubanj Potoka otvorena nova naplatna rampa koja ima 40 do 50 odsto veću propusnu moć.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    6. jun 2017 | 18:34

    A rekli ste pre mesec dana da se put prema Grčkoj zavrsava SIGURNO do kraja godine. Toliko.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA