Šamar od dečka nije nasilje već pažnja: Šokantno priznanje srednjoškolki koje smatraju da je to LJUBAV

Tinejdžerke smatraju da je normalna stvar ako njihov partner ima potpunu kontrolu nad njima

  • 12

Iako mladi veruju u ljubav, oni ne mogu da prepoznaju nasilje u vezi. Za devojke šamar koji joj "zalepi" dečko ili je počupa za kosu predstavlja pažnju, a ne nasilje.

Ženi kojoj je izrečena mera zbog nasilja, produžena zabrana: Mužu ne sme da prilazi 30 dana

Osim toga, srednjoškolke na zapadu Makedonije smatraju da je normalna stvar ako njihov stariji partner ima kontrolu nad njima, proverava poruke u njihovom telefonu, kontakte na Fejsbuku i drugim socijalnim mrežama, kada proverava kad, gde i sa kim izlaze.

Do ovih zapanjujući rezultata došle su nevladine organizacije Omladinski savet iz Ohrida, AMOS iz Bitolja i Fokus iz Resena, koji su vršili ispitivanje javnog mnenja vezano za ljubavnu vezu, seksualnost i seksualno ponašanje.

Ovim istraživanjem nazvanim “Ljubavni recepti” bilo je obuhvaćeno 1.200 mladih u ova tri grada.

Foto: sdk.mk Foto: sdk.mk

- Mladi znaju šta znači pojam nasilje i koji su oblici nasilja, ali ne znaju da ga prepoznaju u ljubavnoj vezi, niti znaju kako da se zaštite i šta treba da naprave. Zato za njih šamar nije nasilje, već normalna stvar. Za njih je normalno i to ako u kafiću dečko naručuje piće i jelo koje on voli, a one nemaju pravo na izbor. Smatraju da je to sve iz ljubavi. To su mladi koji u javnosti žele da se pokažu da su u slobodnoj vezi, a nažalost puni su predrasuda i stereotipa - objašnjava Dimče Kanevče, rukovodilac projekta.

Istraživanje je pokazalo da su neke devojke prve seksualne kontakte imale sa svega 12 godina starosti, i to najčešće sa starijim partnerima, a o seksu se informišu samo preko interneta.

- One govore da su dobro upoznate o seksu i seksualno prenosivim bolestima. Primetno je, međutim, da one ne traže edukativne sadržaje, ne čitaju literaturu, nemaju kontakte sa stručnim licima, već to traže isključivo na internetu, a to su najčešće one zabranjene stranice - kaže Kanevče.

Učesnici projekta “Ljubavni recepti” održali su marš duž Širokog sokaka, glavne ulice u Bitolju, protiv nasilja nad devojkama.

Daljinac baner

(D.J)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lara7

    11. jun 2017 | 09:20

    Ko je tu za lečenje? Ovi sto vrše nasilje ili ove sto trpe to nasilje? Izgleda, našla rupa zakrpu.

  • Lolita

    11. jun 2017 | 07:06

    Strasno. Zene samar nije ljubav, ako vam udari samar, sutra ce vas prebiti da ne možete hodati. Patološka ljubomora nije ljubav. To sto vas kontrolise nije ljubav nego opsesija. Dok se god ne dozovete pameti u novinama cemo citati kako je neka ubijena ili unakazena.

  • Tara

    11. jun 2017 | 08:22

    Glupače kad dozvole da ih šamarju u vezi šta će biti u braku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA