≫ 

Parlamentarni izbori u Francuskoj: Još jedna velika Makronova pobeda, njegova stranka porazila desnicu i levicu

Danas se u Francuskoj održava prvi krug parlamentarnih izbora

  • 0
Francuska, Emanuel Makron  inaguracija, France President Foto: Tanjug/AP

Centristička stranka francuskog predsednika Emanuela Makrona "Republika u pokretu" osvojila je oko 30 odsto glasova u prvom krugu parlamentarnih izbora u toj zemlji, javila je večeras belgijska državna televizija na francuskom jeziku RTBF pozivajući se na rezultate dve izlazne ankete.

U Francuskoj danas parlamentarni izbori: Levica i desnica u strahu zbog Makronove stranke

Prema navodima te televizije, konzervativna partija Republikanci osvojila je između 19 i 20 odsto glasova, a za njom sledi krajnje desničarska partija Nacionalni front sa 17 odsto, krajnje levičarska partija "Francuska koja se ne pokorava" Žan-Lik Melanšona sa 12 odsto i Socijalistička partija sa između sedam i osam odsto glasova.

RTBF nije objavila koji su anketari prikupili podatke niti detalje njihove metodologije, preneo je Rojters.

Prema rezultatima dve ankete, Makronova "Republika u pokretu" zajedno sa svojim saveznikom "Modem" na putu je da osvoji više od 400 od 577 mesta u francuskoj skupštini.

Dve agencije, zajedno sa drugima, predviđaju da je Makron osvojio više od 30 odsto glasova u prvom krugu izbora, nakon zatvaranja biračkih mesta.

Prema podacima ankete koju je sprovela agencija "Elabe" Makron je osvojio između 415 i 445 poslaničkih mesta, dok anketa "Kantar Sofres" navodi da se taj broj kreće između 400 i 445.

Agencije za ispitivanje javnog mnjenja takođe previđaju istorijski nisku izlaznost od oko 50 odsto, što ukazuje na zamor nakon izborne sezone koja je dovela Makrona na čelo Francuske prošlog meseca, navodi AP.

U Francuskoj su jutros u 8 sati otvorena birališta za prvi krug parlamentarnih izbora, a tradicionalni bastioni levice i desnice strahuju da će ih potisnuti Makronovi centristički kandidati.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA