≫ 

Glavni Putinov neprijatelj pokušao da prevari rusku policiju, ali je ipak završio u zatvoru! Protesti divljali bez njega (FOTO) (VIDEO)

Navalni je ranije pozvao pristalice na borbu protiv korupcije na mitinzima koji bi trebali da se održe širom Rusije

  • 1

Ruski opozicioni lider Aleksej Navalni je uhapšen ispred svoje zgrade uoči planiranog antivladinog protesta koji treba sa se održi danas u Moskvi, kaže njegova žena.

Rusi izašli na ulice, protestuju protiv Putina: Uhapšeno više od 100 ljudi, prekršena stroga zabrana (FOTO) (VIDEO)

Rusija ne miruje: Uhapšeno najmanje 700 demonstranata u Moskvi i glavni Putinov neprijatelj, narod traži ostavke (FOTO) (VIDEO)

- Aleksej je uhapšen na ulazu u našu zgradu - napisala je Julija na Tviteru, dodajući da se njihovi planovi nisu promenili.

Navalni je ranije pozvao pristalice na borbu protiv korupcije na mitinzima koji bi trebali da se održe širom Rusije. Bilo je nekoliko hapšenja na protestima širom zemlje, prenosi BBC.

Portparolka Navalnog rekla je da je struja u njegovoj kancelariji isključena, prenosi Rojters. Policija je takođe privela i nekoliko demonstranata na izlasku iz jedne metro stanice.

Najmanje 10 osoba je uhapšeno i privedeno na skupu u Vladivostoku, a četiri osobe su uhapšene u Blagoveščensku i najmanje jedna u Kazanju.

Istaknuti aktivista Danil Ken je rekao da je uhapšen dok je napuštao svoju kuću u Sankt Peterburgu. Pozvao je aktiviste da se okupe na skupu na gradskom trgu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Navalni je trebalo da prisustvuje danas skupu u centru Moskve. On je dobio dozvolu da održi miting na Saharovoj Aveniji, ali je promenio lokaciju neposredno pre demonstracije u blizini Kremlja.

Policija u Rusiji privela je najmanje 15 osoba, od oko više 1.000 demonstranata koji su se okupili na Puškinovom trgu i blokirala put prema Kremlju, javlja Rojters pozivajući se na tvrdnje očevidaca. Policija poziva okupljene megafonima da se raziđu sa trga.

U njihovoj blizini nalazi se veliki broj ljudi koji se tu nalaze da bi proslavili Dan Rusije.

Inače, danas će se u Tverskoj ulici naći i građani koji će doći da proslave Dan Rusije na festivalu "Vreme i epohe".

Policija Moskve je već upozorila da ovaj format mitinga nije dobio dozvolu vlasti i da se zbog toga može smatrati nezakonitim.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Navalni je u tekstu i video obraćanju na svom sajtu ovaj postupak objasnio time da ih je na to naterala vlast, pokušavajući da ih ponizi i de fakto zabrani opstrukcijom već odobreni miting. On, naime, tvrdi da nijedna moskovska komapnija koja se bavi iznajmljivanjem scene i razglasa za mitinge i okupljanja nije htela da im iznajmi opremu kada su čuli o kom se događaju radi, piše b92.net.

Navalni tvrdi da su im u većini ovih kompanija rekli da im je zabaranjeno da iznajme opremu za ovaj protestni miting ali i prećeno da neće nikada više dobiti nijedan posao u Moskvi.

Uz poruku "mi smo spremni na kompromise ali nećemo dozvoliti da nas ponižavaju", Navaljni je pristalice pozvao da ponesu ruske zastave i da u 14 sati po moskovskom vremenu počnu da mirno šetaju po Tverskoj ulici.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

S druge strane, Mosvkoske vlasti nazvale su najavljenu akciju Navaljnog provokacijom. Načelnik gradske uprave za regionalnu bezbednost i borbu protiv korupcije Vladimir Černikov rekao je RIA Novostima: "Njih je već upozorilo tužilaštvo da će svi izlasci na mesto koje nije obobreno biti zabranjeni. To je jedna u nizu provokacija."

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Poslednja akcija protiv korupcije održana je 26. marta upravo u Tverskoj lici i na trgu Puškina. Protest nije imao dozvolu za održavanje pa su usledila masovna privođenja. Tada je u protestu učestvovalo oko 25.000 ljudi, prema ocenama medija, a privedeno je 1.030 ljudi, piše b92.net.

Taj protest je sve iznenadio, ne samo masovnošću, već pre svega brojem jako mladih učesnika.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • amerika

    12. jun 2017 | 15:46

    Ovaj opozicioni lider bori protiv putina I korupcije, a opozicioni lideri u srbiji bore se samo protiv vucica, a protiv lopivluka I korupcije se ne bore, zato sto je 99% njih ogrezlo u kriminal...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA