Od 1. septembra uvodi se DUALNO OBRAZOVANJE u 127 škola u Srbiji

ZAINTERESOVANOST KOMPANIJA DA PRUŽE PODRŠKU OVOM MODELU OBRAZOVANJA PREVAZIŠLA JE SVA OČEKIVANJA

  • 6

Bravar-zavarivač, industrijski mehaničar, električar, modni krojač i avio-tehničar, samo su neki od 19 obrazovnih profila koncipiranih za dualni model učenja, koji će se realizovati u 49 srednjih stručnih škola.

Ministarstvo odlučno: Đaci će raditi i zarađivati novac, i to niko neće moći da zloupotrebi!

To znači da će učenici koji se opredele za ovaj model, u zavisnosti od godine učenja, provoditi jedan, dva ili tri dana na praktičnoj nastavi.

U 49 srednjih škola đaci po dualnom modelu mogu upisati neki od sledećih smerova: tehničar za logistiku i špediciju, operater za preradu metala, oprerater za izradu nameštaja, modni krojač, elektrotehničar obnovljivih izvora energije, električar, mehaničar motornih vozila, industrijski mehaničar i bravar-zavarivač.

Najviše opcija, čak 10 ovakvih smerova, nudi Vazduhoplovna akademija u Beogradu.

Foto: Tehnička škola Kikinda Foto: Tehnička škola Kikinda

Svi koji upišu ovu školu moći će da biraju, između avio-tehničara, mehatroničara za transportne sisteme aerodroma, tehničara vazdušnog saobraćaja, tehničara vazdušnog saobraćaja za spasavanje, tehničara vazdušnog saobraćaja za bezbednost, avio-tehničara za vazduhoplov i motor, avio-tehničara za elektro-opremu vazduhoplovstva, mehatroničara za raketne sisteme i mehatroničara u radarske sisteme.

- U sve gore navedene profile planira se upis 1.872 učenika, dok pored toga postoje i 43 profila sa elementima dualnog obrazovanja, što podrazumeva učenje kroz rad u preduzećima ili školskim učionicama-radionicama u maksimalnoj mogućoj meri, sa ukupno planiranih 3.879 učenika. Među ovim profilima najzastupljeniji je trgovac, koji bi po planu trebalo da se realizuje u 40 škola - kažu iz Ministarstva prosvete.

Kada se sve sabere, dualno obrazovanje će, u većoj ili manjoj meri, ući u 127 škola u 69 gradova i opština širom Srbije, sa ukupnim obuhvatom 5.751 učenika.

Foto: Facebook/Dom učenika srednjih škola Brankovo kolo Foto: Facebook/Dom učenika srednjih škola Brankovo kolo

Kako objašnjavaju iz Ministarstva, zainteresovanost kompanija da pruže podršku ovom modelu prevazišla je sva očekivanja, jer je više od 2.000 njih dostavilo izjave o nameri za saradnju sa školama i podršku učenicima koji će upisati ove profile.

- "Agromehanika" Boljevac, "Hemofarm" iz Vršca, "Magna" Odžaci i "FAM" Kruševac, samo su neke od kompanija koje će se od septembra prvi put naći u sistemu dualnog obrazovanja. Takođe, nakon pristiglih komentara na Zakon o dualnom obrazovanju i završenim javnim raspravama, MPN će, u saradnji sa svim relevantnim partnerima, uvažiti sve konstruktivne predloge i implemetirati ih u ovaj zakon, a sve u cilju obezbeđivanja kako kvaliteta tako i zaštite dece u procesu dela učenja koja stiču u kompanijama - ističe Gabrijela Grujić, savetnik ministra prosvete za dualno obrazovanje.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeretik

    12. jun 2017 | 17:51

    Ovo je dobro , ako neki od ucenika posle skole postanu politicari , moci ce reci da su bar nekada i bar nesto u zivotu radili , za razliku od ovih danasnjih .....

  • rikimil

    12. jun 2017 | 20:15

    Дуално образовање је било заступљено у Крушевцу још од давне '65. године, фабрика " 14. октобар" и "Прва петолетка у Трстенику. Ви који водите ову Србију после '90 _тих, требало би прво вас образовати на старој српској школи када је школа била школа знања, а не школа купљених диплома.

  • Lina♡☆♤♢♡

    12. jun 2017 | 18:23

    A arhitektura ništa??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA