ŠIMON PEREZ: Izrael će sprečiti opasnost od sirijskog oružja!

"Ako žele da pobegnu, oni prvo moraju da mole", rekao je predsednik Izraela, upitan da li će pomoći Sirijcima koji bi tražili utočište u njihovoj zemlji

  • 0

Izrael će osigurati da sirijsko hemijsko oružje ne bude opasno po jevrejsku državu, izjavio je izraelski predsednik Šimon Peres.

- Upotreba hemijskog oružja je međunarodno zabranjena. Šta se radi kad neko prekrši zakon? Borite se protiv njih. Zaustavite ih - kazao je Peres u intervjuu za Si-En-En (CNN).

On je to rekao sinoć nakon što je Sirija najavila da bi mogla koristiti hemijsko oružje u slučaju "spoljne agresije", ali ne protiv pobunjenika koji pokušavaju da sruše sirijskog predsednika Bašara al Asada, preneli su izraelski mediji.

- Sirijci moraju biti svesni da je ono što čine protivno međunarodnom pravu i dovodi u opasnost naše živote, tako da nećemo ostati ravnodušni i reći im da rade šta god hoće - kazao je Peres.

Na pitanje kada će Izrael delovati, Peres je odgovorio - Mislim da je Izrael prilično iskusan u otkrivanju opasnosti na vreme i naše oči su oštre i u pripravnosti i siguran sam da ćemo znati na vreme.

Upitan da li će Izrael pomoći Sirijcima koji bi tražili utočište u Izraelu, Peres je odgovorio otvoreno "ne".

- Ako žele da pobegnu, oni prvo moraju da mole, da traže dozvolu. Niko on njih to nije uradio i ne očekujem da će iko uraditi - kazao je Peres.

U subotu je "Amnesti internešenl" poslao pismo izraelskom ministru odbrane Ehudu Baraku, apelujući na njega da Izrael preduzme neophodne korake kako bi osigurao da svakome ko pobegne iz Sirije bude omugućena efektivna i sistematska procedura zaštite.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA