KUVA SE NA PACIFIKU: Kina proglasila novi grad u spornom moru

Malo ostrvo Jongsing - jedva dovoljno dugo da se na njemu izgradi aerodromska pista - nalazi se na 350 kilometara južno od kineskog ostrva Hainan, u spornim vodama koje svojim smatraju i Vijetnam i Filipini. Uzrok spora su zalihe od 213 milijardi barela nafte

  • 0

Kina je danas proglasila novi grad Sanšu na ostrvu u spornim vodama Južnog kineskog mora, čija će administaracija upravljati i nadgledati teritoriju od stotine hiljada kvadratnih kilometara i arhipelage za koje Peking tvrdi da su od davnina njihovi.

Najnoviji kineski grad je na malom i udaljenom ostrvu Jongsing u Južnom kineskom moru, jedva dugom da se na njemu podigne aerodromska pista. Tu se nalaze pošta, banka, supermarket i bolnica. Voda za piće stiže u grad cistermom posle 13 sati plovidbe iz najjužnije kineske provincije.

Sanša je novi grad uporište za kinesko širenje u spornim vodama, koje svojataju još Vijetnam i Filipini, a nešto južnije vode i drugi susedi.

Svečano podizanje zastave i stavljanje plakete s imenom grada, koji ima jedva hiljadu stanovnika, prenosila je i kineska centralna televizija.

Na kinesko proglašenje grada odmah je reagovao predstavnik ministarstva spoljnih poslova Filipina koji je rekao da Manila ne priznaje grad ili njegovu jurisdikciju. Vijetnam je, takođe, rekao da Kina ovom odlukom krši međunarodno pravo, preneo je AP.

Ostrvo Jongsing se nalazi na 350 kilometara južno od kineskog ostrva Hainan. Kineska vlada je prošlog meseca odobrila osnivanje Sanše kako bi se "konsolidovala administracija" nad Paraselskim i Spratli ostrvima, gde se procenjuje da postoje velike količine nafte i gasa.

Vijetnam i Kina iznose pretenzije nad Paraselskim arhipelagom u kome je i ostrvo Jongsing, malo veće od polovine Central parka na Menhetnu. Te dve zemlje zajedno sa Filipinima, Malezijom i Brunejima potražuju ceo ili delove arhipelaga Spratli.

Zvanični Peking je odobrio osnivanje i vojnog garnizona u Sanši, iako detalji o tome još nisu objavljeni.

Gradonačelnik Sanše, Siao Ðie, je danas istakao važnu ulogu grada u zaštiti kineskog suvereniteta. On je naglasio da je opredeljenje da Sanše postane novi grad "važna odluka koju su doneli partija i Vlada Kine kako bi zaštitili suverena prava Kine i pojačali i zaštitili prirodne resurse i njihovu eksploataciju".

Kina tvrdi da je celo područje Južnog kineskog mora pod njenim suverenitetom i to izaziva česte sporove. Na nekima od ostrva, okolne zemlje imaju i svoje vojne minijaturne garnizone, a vodama tog mora prolaze najfrekventnije svetske trgovačke pomorske linije.

Potvrđene i procenjene rezerve nafte u Južnom kineskom moru idu i do 213 milijardi barela, prema nekim američkim procenama iz 2008. To prevazilazi nalazišta u svim drugim zemljama osim Saudijske Arabije i Venecuele i jasno je zašto su zemlje regiona zainteresovane za deo kolača.

To more je zbog toga postalo najveće potencijalno žarište i mesto konfrontacije u Aziji, a tenzije su dodatno porasle od kada su Sjedinjene Američke Države usvojile novu vojnu strategiju i politiku jačanja vojnog prisustva u tom regionu.

(Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA