≫ 

U ovim gradovima u Srbiji đaci su danas polagali maturu na BOSANSKOM JEZIKU! Prvi put u istoriji Srbije!

Ovo je prvi put da svršeni osmaci polažu test iz bosanskog jezika na svom završnom ispitu, koji se sprovodi od 14. do 16. juna

  • 5

Učenici koji su na bosanskom jeziku završili osmi razred, danas su polaganje završnog ispita započeli testovima iz bosanskog jezika. U pitanju su gradovi Novi Pazar, Sjenica, Priboj, Prijepolje, Tutin...

Ovako je izgledao test iz srpskog jezika: Osmaci imali pregršt trik pitanja, probajte vi da ih rešite! (FOTO) (VIDEO)

Kako se navodi u saopštenju Bošnjačkog nacionalnog veća, ovo je prvi put da svršeni osmaci polažu test iz bosanskog jezika na svom završnom ispitu, koji se sprovodi od 14. do 16. juna.

Za potrebe polaganja završnog ispita na bosanskom jeziku, Bošnjačko nacionalno veće je u prethodnom periodu u saradnji sa republičkim Zavodom za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i odgoja pripremilo zbirke zadataka kao i same testove.

Rešenja testa na bosanskom jeziku možete pogledati OVDE.

Završni ispit, poznatiji i kao mala matura, nastavlja se sutra polaganjem testova iz matematike te prekosutra rešavanjem kombinovanog testa, sa pitanjima iz pet predmeta - biologije, geografije, istorije, fizike i hemije.

Ovo su rezultati današnjeg testa iz srpskog jezika: Maturanti, pogledajte gde ste pogrešili!

Osnovno obrazovanje na bosanskom jeziku ove godine završava 1.568 učenika, a devet srednjih škola u Sandžaku je svojim planovima upisa za narednu školsku godinu predvidelo odelenja na bosanskom jeziku.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić Foto: Tanjug/Dušan Aničić

U školskoj 2017/2018. godini nastavu na bosanskom jeziku je pohađalo 14.545 predškolaca i učenika osnovnih i srednjih škola, što je iznosilo 86 odsto dece školskog uzrasta u Sandžaku koja su bošnjačke nacionalnosti.

Preliminarni rezultati ispita biće objavljeni 18, a konačni 23. juna.

Raspored učenika po školama biće objavljen 3. jula nakon čega sledi upis učenika u srednje škole 4. i 5. jula.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA