Lopovi više ne prezaju ni od čega: Pokrali pčelara iz Pančeva, šteta skoro milion dinara!

Već nekoliko sezona sa prostora Pančeva i Banata nestaju košnice. Lopovi ne miruju. Nekoliko krađa bilo je i ove godine

  • 6

Velika krađa dogodila se u Pančevu, pčelaru Vojkanu Milutinoviću kome su lopovi, sa ispaše nedaleko od starog cerepajačkog puta, ukrali 36 košnica, sa pčelama i medom.

Obili stan, pa otišli da "zavaljaju" zlato: Čim ih je video, juvelir je ZNAO da nešto nije u redu, ali to nije sve!

- Lopovi su čitavu prikolicu zakačili na traktor ili džip i odvezli. Obavestio sam policiju I prijatno su me iznenadili koliko su se angažovali da pronađu lopove. A podigla se i javnost što smatra da je podrška svim pčelarima i upozorenje svim lopovima.

- Inače, šteta je oko million dinara. I pre krađe pokušali su nekoliko puta da mi obiju tu prikolicu - kaže Vojkan Milutinović, koji se već 10 godina profesionalno bavi pčelarstvom i predsednik je Društva pčelara Pančeva koje broji 70 članova.

Već nekoliko sezona sa prostora Pančeva i Banata nestaju košnice. Lopovi ne miruju. Nekoliko krađa bilo je i ove godine.

- Do sada je bilo tri, četiri krađe po nekoliko košnica ove godine. Inače se to ranije dešavalo kada sa drugih prostora donesu pčele ovde na ispašu, često u vreme cvetanja suncokreta, pa se onda vrate sa više košnica kući - objašnjava Milutinović.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Milutinoviću je pčelarstvo porodični posao. Od tog posla njegova porodica živi. Puno je uradio na popularizaciji pčelarstva u Pančevu, a to su primetili i drugi pa je od kolega sa Homolja dobio i priznanje. Nagrađivan je i za med koji proizvodi. Sada smišlja kako da brani preostale pčelinjake.

- Pa pokušavale su kolege i da spavaju pored pčelinjak i da ih tako čuvaju pa onda čim odu lopovi im odnose košnice. Jedino da stavljamo video nadzore. Ili GPS markice na svaku košnicu kako bi lopove lakše našli.

- Interesantno je da je policijski inspektor iz Obrenovca Radivoje Stanojević, i sam pčelar, pronalazio košnice ukradene po Banatu. Jedino da se lopovi kada budu uhvaćeni oštro kazne pa da onda košnice čuva i strah - kaže Milutinović.

Milutinović smatra i da ponude koje nude osiguravajuće kuće u poslu pčelarstva još uvek nisu odgovarajuće, pa će pčelari i nadalje svoje košnice, posao i egzistenciju braniti kako znaju i umeju.

- Ono što bi bilo značajno za pčelare je da i gradske vlasti Pančeva razmisle da deo subvencija usmere i ka pčelarima. To su već uradile neke manje opštine u Banatu, Kovin i Sečanj recimo, ali i u drugim regionima - ponovio je poruku pčelara Vojkan Milutinović.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NELE

    15. jun 2017 | 11:06

    Stvarno je zalosno sta se sve desava u nasoj zemlji prosto da covek vise nemoze da dise od kriminalaca lopova siledzija itd. Zakon treba da se drasticno izmeni i da se uvede red u drzavi inace izgubicemo i ovo malo ugleda sto imamo.

  • Razumna

    15. jun 2017 | 11:57

    Stvarno treba visokim kaznama da se zaustavi ovo ludilo. I da se bar postuju i ovi zakoni sto postoje , pa bi bilo drugacije. Huligani vladaju na svim sportskim terenima , a ja ne verujem da policija ne moze da ih spreci , jer postoje kamere na svim terenima. Kako je Engleska to sasekla u koren . Odmah ih vode sa terena u zatvor i plus plati veliku kaznu, pa ce da se pomisle drugi put dal ce ponovo rade istu stvar.

  • Ccc

    15. jun 2017 | 11:33

    Kupis gps..kosta 50 eura..i stavis unutra..i uvek preko tel znas sta se dogada...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA