Kako je 120 stanova za 15 minuta izgorelo kao papir: Od eksplozije frižidera do krivice vlasti - sve teorije i uzroci tragedije (VIDEO)

Nadležne vladine institucije su ignorisale savete stručnjaka koji su upozoravali na potencijalnu tragediju

  • 6

Zvaničan uzrok stravičnog požara u "Grenfel taueru" još uvek zvanično nije otkriven, iako je požar ugašen tokom noći, a vatrogasci i dalje pokušavaju da pronađu nestale u izgorelom soliteru.

Vatrena stihija gutala zgradu u Londonu: Najmanje dvanaestoro mrtvih i više od 74 povređenih u paklenom tornju (FOTO) (VIDEO)

Nesreća u kojoj je život izgubilo najmanje 17 ljudi, dok ih je najmanje 74 povređeno, od čega 17 teže, tim je gora što se broj nestalih još uvek ne zna, a njihova imena i fotografije kruže internetom u očajnom pokušaju porodica i prijatelja da ih se pronađu.

Pakleni toranj u kome se nalazilo 120 stanova, navodno je izgoreo za samo 15 minuta kao "papir" ili "maramica", a različite su teorije o uzrocima ove tragedije.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Preživeli stanari svedoče kako nikakav alarm za upozorenje od požara nije zvonio, kao i na činjenicu da im je isprva savetovano da ostanu u svojim stanovima i ne izlaze iz zgrade.

Takođe, pojavile su se izjave grupe stanara koji tvrde da su tri godine unazad bezuspešno pokušavali da upozore vlasti da je zgrada nebezbedna, ali da ih niko nije slušao. Situaciju su pogoršale i izjave stručnjaka i političara da je nedavno ulepšavanje ove stambene zgrade za siromašne – da bi njen izgled bio prihavtljiviji za bogate susede, uzrok ove stravične nesreće, o čemu detaljnije možete pročitati OVDE.

Britanski Telegraf naveo je sve moguće situacije usled kojih je moglo da dođe do ovog požara, a koje su se pojavljivale u izjavama preživelih očevidaca tokom jučerašnjeg dana.

EKSPLOZIJA GASA?

Tokom prošlogodišnje restauracije i renovacije zgrade menjane su i cevi za snabdevanje gasom. Niki Paramasivan, koji je sa svojom ženom i detetom pobegao iz svog stana na sedmom spratu rekao je da su tokom bega u nekoliko navrata videli plavi plamen, koji sugeriše da je gas zapravo goreo i negde cureo.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

POKVAREN FRIŽIDER?

Jedan od svedoka tvrdio je da je požar krenuo sa četvrtog sprata zbog pokvarenog frižidera. Kako prenosi BBC, Mihad Egal, jedan od evakuisanih posvedočio je da je čuo komšiju sa četvrtog sprata kako govori da je njegov frižider eksplodirao i da veruje da je upravo to pokrenulo vatrenu stihiju.

KVAR NA INSTALACIJAMA?

Grupa stanara solitera "Grenfel akciona grupa" već duže vreme je upozoravala nadležne da je zgrada nebezbedna i da je samo pitanje vremena kada će se desiti kafastrofa. Ovo udruženje je često dostavljalo dokaze žaleći se na “stalne udare napona struje”, pogrešno postavljene elektro-kablove, čak i izostanak mera za slučaj nesreće kakva se na kraju dogodila. Kao dokaz naveli su i slučaj iz 2013. godine kada su instalacije bile pod toliko velikim naponom da su i majstori naknadno ustanovili da su neispravne.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

JEFTINA FASADA?

Arhitekti i vatrogasci sumnjaju da je požaru doprinela činjenica da je 24-spratnica bila prekrivena materijalom kojim se vatra brzo proširila prema vrhu.

Majk Pening, konzervativni zastupnik koji je u prošlosti radio kao vatrogasac potvrdio je da je materijal kojim je bila obložena fasada zgrade prepun šupljina, zbog čega je delovao kao dimnjak i vatra se proširila prema vrhu. Takođe je postavljen prošle godine tokom restauracije.

MANJAK ULAZA I IZLAZA?

Pomenuta "Grenfel akciona grupa" je novembra prošle godine napisala na svom blogu da je postojao samo jedan ulaz i jedan izlaz iz zgrade, što predstavlja samo po sebi veliki sigurnosni problem ukoliko dođe do situacije koja bi zahtevala brzu evakuaciju stanovnika.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

NEDOSTATAK PROTIVPOŽARNOG SISTEMA?

Laburista Džim Ficpatrik, koji je 20 godina bio vatrogasac rekao je da je njegova partija godinama sugerisala da u određenim kvartovima i zgradama treba da bude ugrađen sistem za prskanje u slučaju požara, ali svi napori da se to uvede ostali su uzaludni, pa tako "Grenfel tauer" nikada nije dobio adekvatan protivpožarni sistem.

Iako je ova 24-spratnica sagrađena 1974. godine, prošle je godine tek završena obnova koja je stajala nešto više od 10 miliona funti. Stručnjaci su odmah istaknuli kako se nije smelo dogoditi da se vatra tako brzo proširi jer su morali, u skladu s propisima, postojati paneli koji su nezapaljivi te su morali biti ugrađeni i drugi protivpožarni sistemi. Kompanija "Ridon", koja je obavila posao renovacije zgrade, odmah se ogradila i objavila da je primenjivala sve zdravstvene i sigurnosne standarde prilikom tog posla.

Sa druge strane, služba za održavanje zgrade "KCTMO" kojoj su stanari slali prigovore na slabu sigurnost, na lošem je glasu jer je pre dve godine izbio požar u zgradi takođe u Kensingtonu koju je ova firma održavala.

Njen bivši upravnik Reg Ker Bel tvrdi da je reč o skandalu koji se mogao izbeći.

- Ovo je bio preveliki posao za "KCTMO". Nikada je nije trebalo angažovati. Osećali smo da se sprema katastrofa i upravo zbog toga smo dogovorili sastanak s ministrom kako bi mu mogli preneti svoju zabrinutost - rekao je.

Britanski Dejli mejl piše kako su nadležne vladine institucije ignorisale savete stručnjaka koji su upozoravali na potencijalnu tragediju, ne samo u ovom neboderu nego i nekolicini drugih zgrada u Londonu. Naime, studija provedena 1990. koju je vodio arhitekta Sem Web, pokazala je da čak polovina pregledanih zgrada ne prolazi osnovne protivpožarne mere.

Daljinac baner

(Gordana Ćosić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Давид

    15. jun 2017 | 17:58

    Ко да је прављено од картона...

  • Peca

    15. jun 2017 | 21:42

    Očigledno je podmetnut pozar a Englezi sa nekim razlogom cute.

  • MM

    15. jun 2017 | 21:46

    Posle toliko sati vatra nije istopila armaturu i nije se srušila kao u americi. Šteta za ljude ali mislim da im vlada to servira, jer ko seje vetar žanje oluju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA