42

Rusi udarili šamar Hrvatima: Bolje bi vam bilo da se zalažete za mir umesto što pomažete Ukrajini

- Jednostrano nude teške stranice balkanske krize s početka 90-ih i tako idu na ruku kijevskoj 'ratnoj kampanji', umesto nedvosmislenog opredeljenja za traženje puteva za pomirenje i suživot - navodi se u saopštenju Moskve

Rusija, zastave, Hrvatska, Rusija
Foto: Pixabay

Rusija je juče kritikovala “mešanje Hrvatske” u ukrajinsku krizu i najavu pružanja pomoći Hrvatske Ukrajini u “reintegraciji okupiranih područja”, i zatražila da Hrvatska umesto toga pomogne mirovne napore u okviru sporazuma iz Minska.

Hrvatskoj prete teroristički napadi, ali druga zemlja na Balkanu je pravi cilj džihadista!

Rusi prete ukrajinskim vojnicima lažnim SMS porukama? “Vi ste samo meso za vaše komandante”

– Obratili smo pažnju na izjave posle hrvatsko-ukrajinskih razgovora na nivou šefova vlada u Zagrebu o planovima da se obnovi rad radne grupe za saradnju s Ukrajinom, osnovane oktobra 2016. pod okriljem hrvatske vlade i u cilju primene hrvatskog iskustva ‘mirne reintegracije okupiranih teritorija’ na situaciju s Donjeckom i Luganskom – navodi u saopštenju Ministarstvo spoljnih poslova Rusije:

Ponovno smo prisiljeni da naglasimo neefikasnost i neprimerenost takvih koraka, koji uopšte ne doprinose rešenju unutrašnjeg ukrajinskog sukoba. Nadamo će da će hrvatski partneri preusmeriti svoje napore prema punoj podršci strogog i doslednog sprovodjenja obaveza Kijeva u sklopu skupa mera dogovorenih u formatu Normandijske četvorke.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

U saopštenju se dodaje da sa žaljenjem primećuju da u Zagrebu zasad radije promovišu paralelne strukture ‘domaće proizvodnje’, umesto poziva na obnovu dijaloga kroz mehanizme Kontaktne grupe iz Minska.

– Jednostrano nude teške stranice balkanske krize s početka 1990-ih i tako idu na ruku kijevskoj ‘ratnoj kampanji’, umesto nedvosmislenog opredeljenja za traženje puteva za pomirenje i suživot. Ne odustaju od namere da ojačaju vojno-tehničku suradnju s Ukrajinom, umesto da najzad zatraže od Kijeva da prekine da gađa Donbas, da ukine saobraćajnu i društveno-ekonomsku blokadu te oblasti, odustajući od ograničavanja slobode pristupa stanovništva informacijama –  ističe rusko Ministarstvo spoljnih poslova:

– Mislimo da u delovanju međunarodne zajednice radi ostvarivanja trajne stabilizacije Ukrajine neće biti mesta za zloglasne ‘dvojne standarde’. Samo iskren, otvoren i koordiniran pristup aktualnim događajima pružiće stvarne izglede za uspostavljanje mira, jačanje sigurnosti i normalizaciju života miliona ljudi na jugoistoku zemlje.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Hrvatski premijer Andrej Plenković, u utorak je u Zagrebu sa svojim ukrajinskim kolegom Volodimirom Grojsmanom razgovarao o krizi u Ukrajini.

Plenković je na zajedničkoj konferenciji za novinare kazao da je “Hrvatska bila žrtva velikosrpske agresije 90-ih godina”, “imala okupirana područja i ugrožen teritorijalni integritet”, ali i “iskustvo mirne reintegracije”, i “stoga u ovoj aktuelnoj situaciji u kojoj se Ukrajina nalazi, s privremeno okupiranim područjima Donjecka i Luganska, i ilegalnom aneksijom Krima, želi da pomočgne Ukrajini da mirno integriše svoju teritoriju u ustavnopravni poredak”.

Zato je i osnovana radna grupa koju s hrvatske strane vodi državna sekretarka Zdravka Bušić, a s ukrajinske strane pomoćnica ministra spoljnih poslova Olena Zerkal, kojoj je cilj da se Ukrajini ponudi “katalog mera” koje je Hrvatska sprovela pri svojoj “mirnoj reintegraciji”, kazao je Plenković.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Hina)

 

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Hrvatska, Kritike, Rusija, Ukrajina
Popularni komentari
 • N
  Neobičan ja

  Da ne ponavljam onu Dučićevu izreku o stidu i hrabrosti Krvata,svi je znate,ali zamislite do koje je ta novokomponovana nacija obollila od virusa mrznje prema Srbima i svim ostalim pravoslavnim zemljama da se jadnici oni usudjuju uopšte progovarati ,bez imalo stida!Oni da posavjetuju Ukrajince!Šta da ih posavjetuju?Dobili su drzavu na poklon od Kohla kog Vučić i pola Srbije oplakuje ,Amerikanaca i saveznika!Bez imalo stida slave ,,Oluju “,kao veliku bitku,a svi znaju da bitke nije bilo!Bitka se odvila na papiru!Protiv koga su ratovali?Protiv golorukog,izdanog Srpskog naroda!

 • S
  Sara

  Ustašija ne miruje, misleći da je zaštićena.

 • R
  Rata

  E ako vam brat Hrvat ne reši krizu neće niko , pa oni sad neznaju gde je levo u njihovoj zemlji…..

foto dana

video dana