Političar u Švajcarskoj osuđen na sudu zbog negiranja genocida u Srebrenici

Sud je zaključio da je Pođi u svojim tekstovima bio izuzetno pristrasan u korist srpskih žrtava bez ozbiljnih argumenata i dokaza, što je zaključeno kao čin diskriminacije

  • 12

Donatelo Pođi, lokalni političar iz švajcarskog kantona Tićino, nedavno je osuđen za negiranje genocida u Srebrenici i u žalbenom postupku, nakon što je u prvostepenom postupku osuđen u maju 2016. godine.

U Srebrenici na 200 m crkva, džamija i katedrala: Srbi i muslimani žive zajedno, otkrivaju u čemu je bogatstvo "grada nade" (FOTO)

Iako Pođi ima mogućnost da se žali Saveznom sudu, taj sud nema mogućnost da tumači činjenice čiji je čin genocida sastavni deo.

Sudije Đovani Rođero, Đovani Ćelio i Marko Friđerio osudili su nedavno Pođija u drugostepenom postupku zbog rasne diskriminacije, negiranja čina genocida koji se dogodio u Srebrenici, jer je 2012. godine objavio dva teksta na portalima Korijere del Tićino i TićinoLibero, gde je odbio da prizna da se u Srebrenici dogodio genocid.

Sud je zaključio da je Pođi u svojim tekstovima bio izuzetno pristrasan u korist srpskih žrtava bez ozbiljnih argumenata i dokaza, što je zaključeno kao čin diskriminacije.

Printskrin: Youtube/Papagenotv Printskrin: Youtube/Papagenotv

Pođi je osuđen na 45 dnevnih iznosa po 110 franaka i dve godine uslovne zatvorske kazne i novčanom kaznom u iznosu od 900 franaka.

Krivičnu prijavu zbog negiranja genocida u Srebrenici pre pet godina podneo je advokat Emir Kobilić.

Podsetimo, Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. doneo presudu kojom masakr u Srebrenici kvalifikuje kao čin genocida.

(Telegraf.rs)

Daljinac baner

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milojko

    20. jun 2017 | 18:28

    Ne zaboravite da su baze od muslimana bile u Svajcarskoj za vrijeme rata da su njihovi novinari medju prvima preneli vest da je silovano 50 hiljada muslimanki da je njihova vlada medju prvim priznala islamsku Bih.Posle je isto bilo sa Kosovom i dan danas je baza Ovk u Svajcarskoj

  • mihailovic

    20. jun 2017 | 17:52

    ovo se zove DEMOKRATIJA pod raznim definicijama TERAJU LJUDE DA CUTE I TRPE BEZ PRAVA SLOBODNOG MISLJENJA I IZRAZAVANJA

  • vuk

    20. jun 2017 | 20:42

    nije genocid..pa sta sad..!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA