≫ 

Ramina partija pobedila na izborima: Rekao je "danas je Albaniji potreban Bog više nego ikada" i osvojio skoro 50 odsto glasova (FOTO)

Socijalistička partija mogla bi da osvoji više od polovina od 140 mesta u parlamentu

  • 2

Vladajuća Socijalistička partija u Albaniji pobednik je parlamentarnih izbora, pokazuju izlazne ankete, prema kojima će ta stranka ostvojiti između 45 i 49 odsto glasova.

Kolindi pozlilo na misi povodom Dana državnosti (FOTO)

Na izborima su se ponovo suočile dve vodeće koalicije predvođene Socijalističkom strankom i aktuelnim premijerom Edijem Ramom i opozicionom Demokratskom strankom Ljuljzima Baše.

Foto: Tanjug /AP Foto: Tanjug /AP

Prema anketama, koje je obavila italijanska agencija "IPR Marketing", opoziciona Demokratska partija će imati oko 28 odsto osvojenih glasova.

Rojters procenjuje, na osnovu tih rezultata, da bi Socijalistička partija mogla da osvoji 75 mandata, što je više od polovine od 140 mesta u parlamentu.

AFP prenosi da prvi preliminarni rezultati, zasnovani na malom procentu prebrojanih glasova, takođe pokazuju pobedu socijalista, koji su osvojili oko 50 odsto, a demokrate oko 28 odsto glasova.

Foto: Tanjug/ AP Foto: Tanjug/ AP

Inače, parlamentarne izbore u Albaniji je obeležio slab odziv birača (oko 47%) , a mogući razlozi su verski praznik i temperatura koja je dosegla 39 stepeni Celzijusa. Izborna komisija je produžila rok za glasanje za jedan sat, odnosno do 20 časova, zbog slabog odaziva.

Foto: Tanjug/ AP Foto: Tanjug/ AP

- Danas je Albaniji potreban Bog više nego ikada - rekao je posle glasanja premijer Edi Rama čija je Socijalistička partija, sudeći prema izlaznim anketama, osvojila najviše glasova.

Foto: Tanjug/ AP Foto: Tanjug/ AP

Za bezbednost na izborima brinulo se oko 6.000 policajaca, a izborni tok je pratilo 300 međunarodnih posmatrača.

Foto: Tanjug/ AP Foto: Tanjug/ AP

U Albaniji su održani deveti parlamentarni izbori od pada komunističkog režima Envera Hodže 1991. i prvi od punopravnog članstva te zemlje u NATO i dobijanja kandidatskog statusa za priključenje Evropskoj uniji.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA