Mirovnjaci UN-a nastavili da siluju širom sveta, palo 55 tužbi, ali užasima se ne vidi kraj

Poslednji u nizu incident napravili su mirovnjaci Republike Kongo kojin su radili u Centralno-afričkoj Republici

  • 1

Od početka godine, najmanje 55 mirovnjaka Ujedinjenih nacija optuženi su za seksulano zlostavljanje civila širom misija UN-a.

Mirovnjaci i zaposleni UN-a godinama siluju decu: Dok se bore za ljudska prava, okreću glavu od strašnih zlodela iz sopstvenih redova

Prema zvaničnim podacima objavljenim u petak, poslednji u nizu incident napravili su mirovnjaci Republike Kongo kojin su radili u Centralno-afričkoj Republici.

Danas je potvrđeno da je bilo novih optužbi za seksulano zlostvljanje i iskorišćavanja koje nad civilima sprovode vojnici UN-a, međutim zvaničnici ove organizacije nisu potvrdili da li se incident desio pre ili posle povlačenja UN trupe iz ove države.

Pomenuti bataljon iz Konga broji oko 600 ljudi, i za mnoge su stigle tužbe, zbog čega je odlučeno da se trupa povuče iz centralne Afrike.

Podsetimo, Mirovnjaci UN-a bili su i ranije optuživani da su na isti način zlostavljali čak i decu, a istraživanje AP-a sa početka godine pokazivalo je tada da je širom sveta zbog seksualnog zlostavljanja civila čak 2.000 optužbi podneto, i to za period od 2005. do 2017.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

U martu generalni sekretar UN-a Antonio Guteres u godišnjem izveštaju za 2016. naveo je da je bilo 145 slučajeva seksualnog iskorišćavanja i zlostavljanja koje uključuju vojnike i civile u svim mirovnim misijama UN-a i to samo u 2016. godini.

Ovih 145 slučajeva uključuje 311 žrtava, a čak i UN priznaje da je ovo samo vrh ledenog brega. Mnoge od žrtava, po sopstvenom priznanju UN-a, su deca. Više o tome pročitajte OVDE.

Iako generalbni sekretar UN-a Antonio Guteres ne prestaje da spominje ovaj problem, prema informacijama sa terena do kojih je došla "Al Džazira", izgleda da pravih pomaka, procesuiranja i praktičnih aktivnosti u rešavanju ovog problema suštinski nema.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA