Katalonija će odmah progalasiti nezavisnost ako referendum 1. oktobra uspe!

Pitanje na referendumu će glasiti - Da li želite da Katalonija bude nezavisna država u obliku republike?

  • 7

Katalonija će proglasiti "odmah" nezavisnost ako se većina građana tog španskog regiona izjasni za nezavisnost na refernedumu, saopštila je danas katalonska vladajuća koalicija.

Pep Gvardiola na ulicama Barselone: Održan skup podrške referendumu nezavisnosti Katalonije (FOTO)

- Ukoliko se većina birača izjasni za katalonsku republiku, očito je da nezavinsost mora da bude proglašena odmah - izjavila je Gabriela Sera, članica separatsistčke koalicije koja upravlja Katalonijom, preneo je AFP.

Lider Katalonije Karles Pudždemon saopštio je početkom juna da će referendum o nezavisnosti ovog španskog regiona biti održan 1. oktobra, uprkos protivljenju vlade u Madridu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Pudždemon je govoreći u Barseloni rekao da će pitanje na referendumu glasiti - Da li želite da Katalonija bude nezavisna država u obliku republike?, preneo je AFP.

Portparol španske vlade Inigo Mendes de Vigo saopštio je nakon Pudžedemonove izjave da će vlada blokirati bilo kakav pokušaj daljeg procesa nezavisnosti u Katalonij.

- Na bilo kakav potez koji usledi nakon ove objave vlada će sigurno uložiti žalbu. Taj referendum neće biti održan zato što je nezakonit - rekao je Mendes de Vigo novinarima.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Katalonija je bogati severoistočni region sa 7,5 miliona stanovnika koji obezbeđuje petinu bruto domaćeg proizvoda Španije.

Rojters je naveo da je centralna vlada u Madridu već ranije blokirala secesionističke napore podnošenjem žalbi španskom Ustavnom sudu.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    4. jul 2017 | 15:25

    Španija je jedna od clanica EU koja nije priznala Kosovo!

  • Божа

    4. jul 2017 | 14:54

    Па кад може Косово, зашто не би могла Каталонија, Република Српска и још много, много региона широм света да постану незавидне државе?!

  • VAN

    4. jul 2017 | 15:17

    Prvo se odvaja bogata oblast zbog nacionalizna kao u Jugoslaviji Slovenija potom izbija gradjanski rat.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA