Vašington u strahu, potvrđeno da Kim ima moćno oružje: Sazvan hitan sastanak, rakete Severne Koreje mogu da dođu do američke obale (FOTO) (VIDEO)

Pjongjang je u utorak objavio da je uspešno testirao prvu interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) i tvrdi da sada poseduje sposobnost gađanja ciljeva u bilo kojem delu sveta

  • 12

Sjedinjene Američke Države zatražile su hitnu sednicu Saveta bezbenosti UN-a o najnovijem severnokorejskom raketnom testiranju, rekao je portparol američke misije pri UN-u u utorak. AFP navodi da će se Savet bezbednosti sastati oko 15:00 sati po lokalnom vremenu. Severnokoresjki lider Kim Džong-Un rekao je da je sukob sa SAD ušao u “poslednju fazu”.

 

Severna Koreja uspešno ispalila još jednu balističku raketu: Pjongjang za danas najavio objavu "specijalnog saopštenja"

 

Američka ambasadorka Niki Hejli razgovarala je juče telefonom sa kineskim ambasadorom Liu Ðiejiem, koji ovog meseca predsedava Savetom, kako bi prenela zahtev SAD za hitan sastanak.

 

Pjongjang je u utorak objavio da je uspešno testirao prvu interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) i tvrdi da sada poseduje sposobnost gađanja ciljeva u bilo kojem delu sveta.

 

Iako je američko Pacifičko zapovedništvo isprva tvrdilo kako se radilo o "balističkom projektilu srednjeg dometa", Pentagon je do kraja dana analizirao podatke i ustanovio kako se ipak radi o interkontinentalnoj raketi.

 

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

 

Projektil je pogodio metu udaljenu oko 900 kilometara, no izrazito strmom putanjom koja je raketu poslala oko 2.800 kilometara u vis. Projekcije Pentagona procenjuju kako bi ista raketa, poslata klasičnom balističkom putanjom, mogla ostvariti domet od oko 6.400 kilometara - dovoljno da pogodi mete koje se nalaze na američkom tlu, konkretno u saveznoj državi Aljasci.

 

- I ne postoji razlog verovati da će to biti njegov najveći domet - dodao je Levis.

 

Radi se o vrlo neprijatnom iznenađenju za vojne analitičare američke vojske, koji su verovali kako će Severnoj Koreji biti potrebne još godine razvoja pre lansiranja prve interkontinentalne rakete.

 

Najnoviji test komentirisao je na Tviteru i američki predsednik Donald Tramp, koji je napisao: "Severna Koreja lansirala je još jedan projektil. Ima li taj tip išta pametnije da radi sa svojim životom? Ne verujem da će Južna Koreja i Japan to još dugo trpeti. Možda će Kina oštro postupiti i završiti ovo ludilo za sva vremena".

 

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

 

Rusija i Kina zauzele su zajednički stav o Korejskom poluostrvu istovremeno pozivajući Severnu Koreju da zamrzne svoj raketni i nuklearni program, a Sjedinjenje Države i Južnu Koreju da prekinu vojne vežbe i raspoređivanje protivraketnog štita THAAD, objavilo je u utorak rusko ministarstvo spoljnih poslova, nakon razgovora ruskog predsednika Vladimira Putina i kineskog predsednika Si Đinpinga u Kremlju.

 

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je u utorak da je najnovije severnokorejsko lansiranje balističke rakete kršenje rezolucije Saveta bezbednosti UN-a, javila je ruska novinska agncija RIA.

 

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

 

Rjabkov je rekao da napetosti sa Pjongjangom mogu izazvati nepredviđene posledice i da su višestrani razgovori sa Severnom Korejom jedini način da se postigne napredak.

 

Južna Koreja i SAD izvele su danas opsežne kombinovane vežbe balističkih raketa i time poslale poruku upozorenja Severnoj Koreji, javila je južnokorejska agencija "Jonhap" pozivajući se na savezničke vojske.

 

Oni su ispalili skup raketa u Japansko more, saopštio je Združeni generalštab oružanih snaga SAD.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Obuka koja je prenošena uživo održana je po naređenju južnokorejskog predsednika Mun Džae-ina koji je ukazao na potrebu demonstracije raketne odbrane saveznika akcijom, a ne samo izjavama, rečeno je iz Munove kancelarije, prenose Agencije.

 

Kako se dodaje, Mun je predlog preneo američkom predsedniku Donaldu Trampu preko njihovih savetnika za nacionalnu bezbednost. 

 

Vežba je održana nakon što je Severna Koreja testirala interkontinentalnu balističku raketu.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Južnokorejski ministar odbrane Han Min-Ku upozorio je danas da smatra da postoji velika mogućnost da Severna Koreja izvede šestu nuklearnu probu, nakon što je prvi put uspešno testirarala interkontinentalnu balističku raketu.

 

- Krajnji cilj Severne Koreje je da svoju nuklearnu snagu pretvori u oružje, tako da vidim veliku šansu da se to dogodi - rekao je Han na parlamentarnom brifingu odgovarajući na pitanje poslanika da li veruje da bi Pjongjang mogao da izvede uskoro nuklearnu probu.

 

On je dodao da je poznato da je Severna Koreja uvek spremna da sprovede nuklearni test, ali da do sada nisu zabeleženi nikakvi neobični znaci, preneo je Rojters.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Tramp je danas osudio trgovinu Kine sa Severnom Korejom i izrazio sumnju u to da li Peking radi sa Vašingtonom u borbi protiv nuklearne pretnje koju predstavlja Severna Koreja.

 

- Trgovina između Kine i Severne Koreje porasla je skoro 40 odsto u prvom kvartalu. Toliko o tome da Kina radi s nama, ali morali smo da pokušamo! - naveo je Tramp na svom nalogu na Tviteru, preneo je Rojters.

 

 

Pogledajte video:

 

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojan

    5. jul 2017 | 17:20

    Američka propaganda i ništa više. Prave plodno tle za nove ratove. Ah Rotšilde Rotšilde ko te ne zna.

  • Tv

    5. jul 2017 | 15:09

    Dosadna je ova prica vise-rijaliti. Koja Severna koreja da lude amerikance to zanima odavno bi zgazili kao sve zemlje gde su videli svoj bolesni interes

  • 1999

    5. jul 2017 | 17:52

    Ajde KiM jednu za 1999.!!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA