Vujović: Smanjili smo troškove zbog zaduživanja četiri puta (FOTO)

Ministar finansija je takođe istakao da je suficit u budžetu na kraju juna iznosio 33,2 milijarde dinara, što je za 80 milijardi ispred plana

  • 0

Ministar finansija Dušan Vujović ocenio je danas da je Srbija ostvarila dobro prolazno vreme i u sedmoj reviziji aranžmana iz predostrožnosti koji zemlja ima sa Međunarodnim montarnim fondom (MMF).

 

ŠEF MISIJE MMF-a: Ekonomska situacija dramatično bolja, predviđa dalji rast (FOTO)

 

Vujović je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije istakao da je ovo pretposlednja provera rezultata reformi dogovorenih sa MMF-om koje naša zemlja sprovodi po osnovu aranžmana iz predostrožnosti.

 

Ilustrujući postignute rezultate, on je naveo da vlada i dalje planira rast bruto domaćeg proizvoda za ovu godinu od 3,0 odsto, javni dug je smanjen na 67,1 odsto, budžetski deficit je sa prvobitno predviđenih 1,7 procenata za ovu godinu revidiran naniže na 1,3 odsto, a premija rizika zemlje je oborena četiri puta, što znači da su nam manji troškovi koje plaćamo prilikom zaduživanja.

 

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Ministar finansija je takođe istakao da je suficit u budžetu na kraju juna iznosio 33,2 milijarde dinara, što je za 80 milijardi ispred plana.

 

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Izvoz je, prema njegovim rečima, u prvih pet meseci povećan za 13,3 posto.

 

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Vujović je posebno podvukao da izvesni problemi strukturne prirode na koje je MMF skrenuo pažnju, poput kašnjenja reforme javne uprave, državnih preduzeća i drugi, ne postoje od danas već datiraju pet, deset pa i više godina unazad.

 

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA