STRAŠNO: Hrvatski policajac srpske turiste u Kninu 13 sati držao bez hrane i vode!

- Nije nam dozvolio ni da zovemo srpski konzulat i stalno nam je ponavljao da ima kratak fitilj i da jedva čeka da Hrvatska zgazi Srbe u fudbalu - kaže jedan od uhapšenih turista Aleksandar Marić

  • 30

Hrvatski policajac Donald Dumančić uhapsio je a zatim i mučio šestoro srpskih državljana u Hrvatskoj!

Miroslav Matić i Aleksandar Marić uhapšeni su, zajedno sa četvoro članova familije, nadomak graničnog prelaza Strmice, između Bosne i Hrvatske, jer su putujući na more u Knin, propustili da se upišu u knjigu prelazaka. Usledilo je privođenje, praćeno uvredama i psihičkom torturom, a posle toga su 13 sati držani u kninskoj policijskoj stanici bez hrane i vode!

Srpski turisti su se na putu ka Kninu zaustavili nadomak Strumica, jer je Aleksandar Marić želeo da poseti mesto na kom je bio njegov dom, zapaljen tokom rata na ovim prostorima. Vozili su zaraslim putem, poznatim po tome da se nalazi na međi dve države, pa nije redak slučaj da lokalni stanovnici u svojim domovima "spavaću sobu imaju u jednoj, a kuhinju u drugoj zemlji". Iz tog razloga, Miroslav ništa nije posumnjao kada mu se na putu isprečio civilni džip i kad su iz njega izašla dva čoveka u civilnoj odeći.

- Jedan od njih, Donald Dumančić, ovlaš je blesnuo nekakvom karticom umesto legitimacije i zatražio da vidi pasoše, a kada se uverio da smo Srbi, samo je naredio: 'Poći ćete za mnom' - priča Miroslav Matić.

Aleksandar Marić tvrdi da je Dumančić počeo da ih maltretira čim je na automobilu video beogradsku registraciju.

- Predstavio nam se kao šef unutrašnje kontrole. Kada sam krenuo u prostoriju gde su mi rekli da ostavim saobraćajnu, načuo sam razgovor Donalda i jednog policajca. Taj je rekao Donaldu: 'Šta radiš to, ostavi ljude na miru?', a ovaj je odgovorio: 'Pusti da ih ja diram' - priča Marić.

Posle dužeg ubeđivanja, Miroslav i njegov brat su uverili Domančića da imaju hrvatsko državljanstvo, posle čega ih je policajac pustio, ali nisu hteli da napuste ostale zatočenike. Odatle su ih sproveli do policijske stanice u Kninu, gde su ih 13 sati držali bez hrane i vode. Dumančić ih je zatim naterao da potpišu izjave u kojima, kako kažu Marić i Matić, "reč jednu nisu oni napisali".

- Kada smo hteli da damo svoje izjave i pitali ga zašto nas maltretira, on je odgovorio da ćemo, ako nastavimo da se žalimo ili pomislimo da ga tužimo, dobiti mesec dana zatvora. Nije nam dozvolio ni da zovemo srpski konzulat i stalno nam je ponavljao da ima kratak fitilj i da jedva čeka da Hrvatska zgazi Srbe u fudbalu. Moja sestra je plakala zbog provokacija, a on joj se smejao u lice - navodi Aleksandar.

Iznureni i uplašeni, prevezeni su pod pratnjom  u marici do MUP-a.

- Tu su nam rekli da, čim je krenula papirologija, nema povratka. Pozvali su sudiju iz Splita, bukvalno sa plaže, da dođe zbog nas. Ona je bila zgrožena situacijom i duboko se izvinjavala. Na kraju nas je pustila jer nije imala zbog čega da nas optuži - priča Miroslav.

Posle toga Srbi su dovedeni do granice i izbačeni, zbog čega najavljuju i podizanje tužbe protiv države Hrvatske. U hrvatskom MUP-u kažu da će se narednih dana oglasiti povodom ovog slučaja.

- Načelnik policije nam je rekao da nam se Donald lažno predstavio i da je on u stvari nižerazredni policajac. Na tri meseca smo dobili zabranu ulaska u Hrvatsku, a naši rođaci koji imaju njihovo državljanstvo tri meseca uslova da ne ponove prekršaj. Sudija se zgranula kad je čula šta su nam uradili, a izvinjavao se i načelnik policije sa kolegama i nisu nam ni stavili zabrane u pasoš - priča Aleksandar Marić.

(M. S. / Alo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dušan

    1. avgust 2012 | 08:07

    U Hrvatsku treba otići pinovo samo na tenku!

  • Nikola

    1. avgust 2012 | 08:21

    Taj policajac ce sutra biti heroj hrvatske nacije i bice odlikovan krizom kralja Tomislava za izvaredne zasluge! Koje nama kriv kada mi neznamo ni gde smo ni kuda cemo Srbija je bez kompasa a hrvati to rade zadnjih 100 godina

  • dufko

    1. avgust 2012 | 09:36

    O, ratnici, zar još uvek postojite?!! (U Hrvatsku samo na tenku i sl ...) A što se tiče ovog slučaja - prvo - išli su u kraj u kojem se za koji dan slavi “obljetnica“ Oluje i gde su svi nabrojani tom događajem; drugo - nisam se baš uverio u njihovu priču; a treće - ja ne znam zašto se svi ukenjaju kad idu u HR, kao što su se i ovi, puta su potpisivali neke izjave koje nisu oni dali i kontam da su pišnuli u gaće a onda se vratili u SRB i opet postali veliki Srbi ... Sere mi se od takvih, idem par puta mesečno u HR, bilo je par incidentnih situacija ali realno znam da mi ne mogu ništa dok svi nabrijani majmuni koji idu samnom odreaguju isto kao i ovi ... Ako se bojiš nemoj ići ili bar nemoj posle izigravati heroja kad se vratiš ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA