≫ 

Oliver Dulić proglašen krivim, ide u zatvor na 3,5 godine (FOTO)

Dulić je optužen da je zloupotrebio položaj prilikom izdavanja dozvola preduzeću Nuba invest

  • 92

Bivši ministar za zaštitu životne sredine Oliver Dulić proglašen je krivim pred Specijalnim sudom u Beogradu za zloupotrebu položaja.

Pravosnažna optužnica protiv Dulića, sledi suđenje

Sretenović: Dulić tražio da mu brišem prijavu

On je osuđen na 3,5 godine, istom prvostepenom presudom Zoran Drobnjak na jednu, a Nebojša Janjić na tri godine zatvora.

Dulić je optužen da je zloupotrebio položaj prilikom izdavanja dozvola preduzeću Nuba invest.

Pored Dulića, krivim su proglašeni i njegov zamenik Nebojša Janjić i direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak. Dulić i Janjić prisustvuju izricanje presude, koje je u toku, dok je Drobnjak dao punomoćje advokatu.

Istom presudom izrečena im je i zabrana obaljanja poslova u državnim organima u trajanju od po pet godina za Dulića i Janjića i tri godine za Drobnjaka.

Foto: Tanjug/Sava Radovianović Foto: Tanjug/Sava Radovianović

Prema optužnici, njih trojica se terete da su 2009. godine izdali lokacijske i građevinske dozvole za postavljanje mreže optičkih kablova na državnim putevima preduzeću "Nuba invest" iako ta slovenačka firma nije imala neophodnu dokumentaciju i na taj način pribavili imovinsku korist u iznosu od preko osam miliona dinara.

Foto: Tanjug/Sava Radovianović Foto: Tanjug/Sava Radovianović

Ovo je prvostepena presuda na koju i oni i tužilaštvo za organizovani kriminal ima pravo da ulože žalbu.

Sud je zaključio da su optuženi krivi, te da su dokazani navodi optužnice kojom ih tužilaštvo tereti za produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu.

Dulić je optužen da je dao usmeni nalog Janjiću da se izdaju lokacijske i građevinske dozvole za postavljanje optičkih kablova slovenačkom preduzeću Nuba invest, iako ono nije imalo neophodnu dokumentaciju u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji i Zakonom o javnim putevima. Janjić je, prema optužnici, prihvato usmeni nalog Dulića, a Drobnjak je 18. septembra 2009. izdao sporne dozvole iako za to nisu bili ispunjeni neohodni uslovi.

Foto: Tanjug/Sava Radovianović Foto: Tanjug/Sava Radovianović

Prema tvrdnjama Tužilaštva, izdavanjem zahtevanih dozvola omogućeno je "Nubi" da pristupi izgradnji optičke mreže kablova na državnim putevima kojima upravljaju "Putevi Srbije" i to na najvažnijim koridorima od Beograda do granice sa Hrvatskom, Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom i Makedonijom.

Na taj način, prema stavu tužilaštva, preduzeće "Nuba invest" je steklo dominaciju nad javnim putevima i njihovom eksploatacijom, a izbeglo je i plaćanje određenih dažbina od preko 2 miliona dinara. Ono je steklo povlašćeni položaj u odnosu na druge zainteresovane investitore koji su se ministarstvu obraćali sa istim zahtevima.

Printskrin: TV Pink Printskrin: TV Pink

Današnjom presudom sud je zaključio da su dokazani navodi optužnice, a Dulić Janjić i Drobnjak krivi za krivična dela za koja se terete. Dulić, Janjić i Drobnjak se optužnicom terete da su na gore navedeni način pribavili imovinsku korist u iznosu od preko osam miliona dinara. Optuženi su za produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu, za koje je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora.

Istraga protiv Dulića i ostalih pokrenuta je u septembru 2012. godine.

Optuženi su tokom postupka negirali krivicu.

Suđenje je počelo u junu 2015. godine, a istraga u septembru 2012. godine.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • miki

    12. jul 2017 | 19:27

    Svi koji zloupotrebe sluzbeni polozaj treba da odgovaraju

  • Laza

    12. jul 2017 | 21:06

    Radilo se sve i svasta za vreme zutih,sada dolazi vreme za naplatu i to pred sudim.

  • Mika

    12. jul 2017 | 15:29

    Ko mu je kriv kada se druzio sa najvecim kriminalcima u istoriji Srbije. Zuti su gori od svake kuge, koja je harala igde. Ojadili su Srbiju, nakon petog oktobra 2000. godine, da ce nam trebati jos dosta vremena da se oporavimo od njihovih zlocina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA