Koliko zaista para ima Severna Koreja i Kim Džong Un?

Teško je dobiti tačne procene potencijalnog bogatstva Severne Koreje, ali govori se da je u pitanju svota novca koju ne možemo ni da zamislimo

  • 5

Severna Koreja se smatra siromašnom državom. Međutim, izgleda da je ova tajanstvena država bogatija nego što smo mislili, ili barem ima potencijal da bude.

Severna Koreja fotošopira samo jedan detalj na licu Kim Džong Una, jer ga on posebno FRUSTIRA (FOTO)

Severna Koreja raspolaže mineralnim izvorima koji vrede najmanje 6 triliona dolara. Tajna država "leži" uglavnom na neiskorišćenim resursima, kao što su gvožđe, zlato, magnezit, cink, bakar, krečnjak, molibden i grafit.

Zemlja Severne Koreje poseduje i veliku količinu metala potrebnih za proizvodnju pametnih telefona i drugih tehnoloških proizvoda. Ali, dok je izolovana država bogata prirodnim resursima, iskorišćavanje istih ostaje pitanje koje visi u vazduhu.

Teško je dobiti tačne procene potencijalnog bogatstva Severne Koreje. Ipak, prema proceni južnokorejskog istraživačkog instituta za 2012. godine, ona poseduje bogatstvo u vrednosti od 10 triliona dolara, što je nekoliko puta više od svog južnog suseda, objavio je Ekonomist.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Severnokoresjki stručnjak, Leonid Petrov, rekao je da su procene od 6 triliona dolara nerealne, ali je priznao da je tačnu brojku teško utvrditi. On je rekao da Pjongjang decenijama izvozi minerale svojim saveznicima, poput Kine i SSSR-a, ali da su međunarodne sankcije ograničile njene izvozne sposobnosti u poslednje vreme.

Petrov je istakao da nedostatak odgovarajuće opreme za rudarstvo i potencijlnih kupaca otežao Severnoj Koreji da proda ono što je uspela da izvuče iz zemlje. Takođe, rekao je da je Kina zainteresovana za održavanje trgovine za Pjongjangom, a posbeno za održavanje monopola u određenim oblastima.

- Kina je zainteresovana da Severnu Koreju zadrži kao zatvoreno tržište dragocenih metala - navodi Petrov.

Foto: Profimedia/Barcroft Media/Eric Lafforgue Foto: Profimedia/Barcroft Media/Eric Lafforgue

Rudarski sektor ostaje presudan za ekonomiju Severne Koreje i mnogi stručnjaci smatraju da tako uspeva da pokrije vojne troškove. Inače, privatno rudarstvo je nezakonito u ovoj zemlji, a oko 14 posto njene ekonomije čine rudarski podzemni resursi, prenosi Kvarc.

Severna Koreja čak oko 90 odsto spoljne trgovine ima sa Kinom. Preko Kine Severna Koreja, kako se pretpostavlja, ima pristup međunarodnom finansijskom sistemu u kojem dominira SAD.

(L.C.)

Daljinac baner

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • polat

    12. jul 2017 | 19:26

    Dok ima Kina imat ce I Severna Koreja

  • Тутор

    12. jul 2017 | 20:26

    А ти неискоришћени ресурси, наравно, жуљају амере, а не тамо неки недостатак демократије и људских права.

  • Suza

    12. jul 2017 | 20:08

    JEL TO AMERI PROVERAVAJU?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA