Šoškić podneo ostavku!

"Svojom ostavkom želim da sprečim da političko iznuđivanje promene na vrhu nezavisne institucije kakva je NBS bude jedini razlog za usvajanje lošeg zakona, s mogućim ozbiljnim posledicama na finansijsku stabilnost i kredibilitet države", navodi Šoškić

  • 0

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić podneo je danas neopozivu ostavku na tu funkciju, znatno pre isteka šestogodišnjeg mandata na koji je izabran 28. jula 2010. kao nestranačka ličnost.

U obrazloženju ostavke o kojoj je pismeno obavestio predsedniika Parlamenta Nebojšu Stefanovića, Šoškić kao glavni razlog navodi da predložene izmene i dopune Zakona o NBS, po njegovom mišljenju, bitno narušavaju nezavisnost centralne banke, mogle bi značajno da pogoršaju poziciju Srbije na međunarodnim finansijskim tržištima i da uspore proces evropskih integracija zemlje. 

"Svojom ostavkom želim da sprečim da političko iznuđivanje promene na vrhu nezavisne institucije kakva je NBS bude jedini razlog za usvajanje lošeg zakona, s mogućim ozbiljnim posledicama na finansijsku stabilnost i kredibilitet države", navodi Šoškić.

On dodaje da se nada da će njegova ostavka omogućiti predlagačima zakona da pažljivije sagledaju i analiziraju posledice predloženih izmena, te da Zakon usklade s principima nezavisnosti centralnih banaka kakvi važe u zemljama sa uređenim finansijskim sistemom.

Uz napomenu da mu je tekst zakona koji se predlaže dostavljen tek u toku jučerašnjeg popodneva, Šoškić sa žaljenjem konstatuje da je izostala bilo kakva javna rasprava o ovako važnom sistemskom zakonu za koji se predlaže donešenje po hitnom postupku.

Podsećajući da je NBS u prethodnom periodu uspešno ostvarila svoj osnovni cilj - stabilnost cena, kao i da je prosečna inflacija u prvih šest meseci 2012. bila 4,3 odsto, Šoškić konstatuje i da su parametri finansijske stabilnosti banaka u Srbiji ostali iznad proseka u odnosu na druge evropske zemlje.

"Podsećam vas i da je NBS jedna od samo dve državne institucije na čiji rad u prošloj godini državni revizor nije imao nikakvih zamerki", naveo je Šoškić u obaveštenju dostavljenom predsedniku Skupštine Srbije, uz molbu da prihvati njegovu neopozivu ostavku na mesto guvernera.

Opozicija: Smena Šoškića je put ka povratku u devedesete. Vlast: NBS loše radila

Neopoziva ostavka doskorašnjeg guvernera Šoškića samo je produbila postojeći jaz između vladajuće koalicije i opozicije, dok jedni tvrde da je otkaz guvernera iznuđen, drugi kažu da nije nezavisno obavljao svoj posao. Opširnije o reakcijama na ostavku guvernera pročitajte ovde.

Izbor novog guvernera moguć već u ponedeljak

Nakon ovoga oglasio se i predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović koji je ostavio mogućnost da posle ostavke guvernera NBS Dejana Šoškića već u ponedeljak zakaže sednicu parlamenta na kojoj će biti izabran novi guverner centralne banke. Stefanović je Tanjugu rekao da ta mogućnost postoji, a da li će tako i biti zavisi od toga da li će predlog za novog guvernera stići u roku koji predviđa Poslovnik parlamenta. 

On je precizirao da sednicu može da zakaže po isteku 24 sata od momenta kada mu stigne predlog za novog guvernera.

Stefanović je dodao da preduslov za izbor prvog čoveka NBS nije usvajanje izmena Zakona o NBS, o kome se danas raspravlja u načelu, a u subotu bi trebalo i po amandmanima, s obzirom na to da je Šoškić podneo ostavku. 

Svakako, dodao je, mora da se sačeka predlog za novog guvernera da bi taj predlog mogao biti stavljen na dnevni red parlamenta.

Guvernera NBS bira Skupština Srbije na predlog predsednika Republike.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA