ZABRINJAVAJUĆE: Polovina učenika pijana bar jednom mesečno

Istraživanje sprovedeno na 100.000 srednoškolaca u 36 zemalja, među kojima je i Srbija, pokazalo da srpski tinejdžeri manje od svojih evropskih vršnjaka koriste alkohol i cigarete, ali mnogo više konzumiraju tablete za smirenje

  • 2

Istraživanje Evropskog školskog istraživačkog projekta o alkoholu i drogama, sprovedeno na oko 100.000 srednjoškolaca u 36 evropskih država, među kojima je bila i Srbija, pokazalo je da se čak 52 odsto srednjoškolaca u Srbiji opilo barem jednom tokom meseca. Ipak, prema rezultatima istog istraživanja srpski tinejdžeri koriste alkohol, cigarete i nelegalne droge manje od evropskog proseka.

U Srbiji su bili obuhvaćeni učenici svih regiona, kao i svih vrsta srednjih škola: gimnazija, stručnih i zanatskih škola.

Ono u čemu srpski srednjoškolci "postižu" veći prosek od evropskog je korišćenje tableta za smirenje, i to bez recepata. Istraživanje pokazuje da je sedam odsto srpskih srednjoškolaca rođenih 1995. godine probalo tablete za smirenje.

Kao zabrinjavajuće, kada je reč o srednjoškolcima, navedeno je povremeno opijanje, koje se definiše kao konzumiranje pet čaša alkohola u jednoj prilici. Zabeleženo je da se uzima prosečno 2,5 litra piva i 7,5 decilitara vina, što je blizu evropskog proseka.

Po zaključku iz istraživanja, opšti utisak je da su srpski srednjoškolci u odnosu na evropske umereni u korišćenju psihoaktivnih supstanci, mada broj onih koji to čine nije zanemarljiv. Inače, svaki drugi učenik u 36 evropskih zemalja izjavio je da je najmanje jedanput probao cigarete, dok je 28 odsto njih navelo da ih je koristilo u prethodnih mesec dana, a dva odsto je pušilo najmanje paklu dnevno.

U Evropi je prosek 17 odsto za srednjoškolce koji redovno puše marihuanu, dok je u Srbiji to priznalo sedam odsto srednjoškolaca. No, u isto vreme, veliki procenat srednjoškolaca je priznao da je probao kanabis. Tako je taj procenat u Srbiji čak 36 odsto ispitanih srednjoškolaca, u Crnoj Gori 33, a u Republici Srpskoj 26 odsto.

Najčešće su koristili amfetamine, kokain, krek (tj. kokain za pušenje), ekstazi i LSD. Najviša stopa korišćenja droga kod srednjoškolaca je u Monaku – 11 odsto, dok je u Norveškoj i BiH svega dva odsto.

(M. S. / Izvor: Dnevnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mlax

    3. avgust 2012 | 12:29

    Daš detetu brige i obaveze starijeg čoveka a očekuješ da neće uzeti i poroke istog, pa to stvarno ne ide :/

  • ta_marica

    3. avgust 2012 | 18:18

    slazem se sa milaxom.. danas deca ni neznaju sta je detinjstvo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA