HRVATSKA: Ovako je "Fajzer" podmićivao doktore! (VIDEO)

Američka farmaceutska kompanija, osim u Srbiji, podmićivala je lekare i u Hrvatskoj a najdrastičniji primer je doktor koji je na ovaj način dobio 90.000 dolara

  • 0

Afera sa potkupljivanjem lekara od strane farmaceutskog diva "Fajzer" buknula je u Srbiji ali i u Hrvatskoj. Doktori su podmićivani na razne načine, a najdrastičniji primer je hrvatski lekar koji je, zbog toga što je imao uticaj na registraciju novih lekova, dobio čak 90.000 hiljada dolara!

Kako navodi hrvatski RTL, "Fajzer" je još 2004. otkrio neobične isplate u Zagrebu i internom istragom otkrio da je u šest godina oko 90 hiljada dolara potrošeno na, kako piše u izveštaju, uticajnog hrvatskog lekara koji je bio član komisije za lekove. Otkrili su čak i jedan dokument u kom je pisalo:

"...očekujem da će svi naši proizvodi biti registrovani i proći potrebne procedure...jer on je osoba koja ima veliki uticaj u hrvatskim farmaceutskim vodama, njegovo mišljenje je cenjeno i zato smatram da nam je on važan."

U izveštaju piše i da je oformljen bonus program za lekare bliske vlasti. Tako su, na primer, uz plaćen hotel i putne troškove za konferenciju u Lisabonu, hrvatski lekari dobijali televizore, ali i 12 odsto provizije od prodaje.

Korupcijske mućke američki farmaceutski div platiće 60 miliona dolara. Jer podružnice u osam zemalja, među kojima i ona hrvatska, lekarima su plaćale mito. Odmah je reagovalo i hrvatsko Ministarstvo zdravlja.

- Svi mi smo znali da postoji osnovana sumnja da su se takve stvari događale, no prepustimo to onima koji se time bave - kaže zamenik ministra zdravlja Hrvatske Marijan Cesarik.

Imena pojedinaca afere "Frajzer" već su se pre javno spominjala u Hrvatskoj, pa čak i istraživala. Što se tiče Srbije, navode optužnice koje se odnose na nju ispitaće nadležno tužilaštvo.

(M. S. / Izvor: RTL)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA