POŽAR NA SVETOJ GORI: Zaustavljena vatrena stihija ka Hilandaru (FOTO)

Požar, koji je sinoć izbio na Svetoj Gori, još uvek nije lokalizovan, ali je kretanje vatre ka samom manastiru preusmereno

  • 0

Manastir Hilandar, na Svetoj Gori, nije ugrožen vatrenom stihijom jer je njeno kretanje ka manastiru zaustavljeno. Veliki požar izbio je u sredu oko 15 sati na severozapadnom delu Svete Gore, u području Monoksiliti, a prema informacijama od jutros u 10 sati, front vatre, širok oko 10 kilometara, nalazio se 7 kilometara od manastira.

Vatra je počela da se kreće ka granici Svete Gore ka mestu Uranopolis gde je jedan broj kuća evakuisan. Očevici javljaju da u Uranopolisu ima dosta pepela. U vatrogasnoj službi kažu da je požar delimično pod kontrolom i da je preusmeren na sever, u pravcu mesta Nea Roda. Požar još uvek nije lokalizovan, tako da su Hilandar i okolno područje uz granicu sa Svetom Gorom i dalje u opasnosti.

U gašenju učestvuju četiri aviona i jedan helikopter. Sa zemlje deluju sve vatrogasne brigade smeštene na Svetoj Gori. Hilandarska tehnička služba svojom mehanizacijom proširuje puteve kako bi olakšala kretanje vatrogasnih vozila. Bratstvo Hilandara je organizovalo smeštaj i ishranu vatrogasaca.

Hilandarska vatrogasna brigada sastavljena je od monaha koji su prošli detaljnu vatrogasnu obuku, opremljeni neophodnom opremom, aktivno učestvuje i koordinira aktivnosti na zaštiti manastira od požara. Iguman Hilandara arhimandrit Metodije obišao je sa pripadnicima manastirske protivpožarne brigade područje požara na hilandarskom posedu kako bi sagledali štetu i realnu opasnost po sam manastir. Monasi manastira Hilandara zajedno sa vatrogascima dežuraju širom celog područja zahvaćenog vatrom.

(M. S. / Foto: hilandar.org)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA