Inflacija do kraja godine čak 10 odsto!

Srbija će godinu završiti sa inflacijom između devet i deset odsto, a cene će nastaviti da rastu sve do polovine 2013, najavljuju iz NBS

  • 0

Srbija će godinu završiti sa inflacijom između devet i deset odsto, a cene će nastaviti da rastu sve do polovine 2013, najavljuju iz NBS. U centralnoj banci računaju sa poskupljenjem državnih cena i povećanjem PDV-a od dva procentna poena.

Prema projekciji Narodne banke Srbije inflacija bi do kraja godine mogla da dostigne i 10 odsto, kada se na julskih 6,1 odsto doda najavljeno povećanje PDV-a za dva procentna poena i korekcija cena koje reguliše država (hrana, gorivo, struja, gas, lekovi...).

Potrošačke cene u julu porasle su samo za 0,1 odsto, zbog sezonskog pojevtinjenja voća i povrća, ali ukupna dvanaestomesečna inflacija je dostigla 6,1 odsto.

To je iznad gornje granice dozvoljenog odstupanja od koridora koji iznosi 2,7 odsto do 5,7 odsto.

U danas predstavljenom izveštaju NBS o inflaciji kaže se da centralna banka očekuje da se inflacija vrati u granice dozvoljenog odstupanja od cilja tek krajem sledeće godine.

Ciljana inflacija za 2013. godinu je u koridoru između 2,5 i 6,4 odsto, dok je u tekućoj godini to 3-6 odsto.

(Telegraf.rs / Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA