U ČAST NAŠEG VELIKANA: Amerikanci skupljaju novac za prvi Teslin muzej u SAD! (INFOGRAFIKA)

Imanje Vordenklif, s koga je Nikola Tesla želeo da napaja čitav svet besplatnom bežičnom energijom, na prodaju! Njujork daje polovinu od 1,6 miliona dolara, građani skupljaju drugu polovinu

  • 0

Nakon što je američki bloger Metju Inmen u svom blogu o Nikoli Tesli  na duhovit i kreativan način predstavio kakav je čovek i naučnik bio Nikola Tesla, najveći srpski izumitelj svih vremena, svet je zahvatila "Teslomanija".

Sada kada se prodaje imanje Vordenklif, na kom je nekada bila Teslina laboratorija, bloger se još jednom zalaže za ispravljanje istorijske nepravde i vraćanje Tesline zaostavštine. Ukoliko se sakupi dovoljno novca, posed na kom je nekada bila Teslina laboratorija biće otkupljen i na njemu će biti sagrađen muzej posvećen našem najvećem naučniku svih vremena.

Zanimljiv infografik počinje upoznavanjem sa slavnim naučnikom, u kome bloger poziva da nastavite da čitate ukoliko ne zante ko je Tesla.

U nastavku infografika bloger će objasniti zašto je Nikola Tesla bio najveći naučnik svih vremena.

Teslina laboratorija "Vordenklif" izgrađena je kako bi obezbedila bežičnu energiju čitavoj planeti Zemlji. Nažalost, finansiranje ovog projekta je obustavljeno, laboratorija je srušena 1917. godine a zemlja prodata proizvođaču filma za foto-aparate.

 

Ipak, zemlja, laboratorija, i temelji ispod tornja još uvek su na svom mestu i na prodaju su. Sada jedna nevladina organizacija pokušava da kupi zemlju i da je pretvori u Teslin muzej. Zemlja košta 1,6 milona dolara, a ova nevladina organizacija je od vlasti dobila "uslovnu" pomoć u vrednosti od 850.000 dolara. To znači da, ako ova organizacija sakupi polovinu potrebnog novca, vlast Njujorka će im iz budžeta grada dati drugu polovinu, što će prikupljenu sumu podići na 1,7 miliona dolara.

Međutim, za ovaj objekat stigla je još jedna ponuda, kupac želi da kupi zemlju, a laboratoriju pretvori u skladište za otpad. Kako u SAD ne postoji Teslin muzej, ovaj bloger apeluje na svoje čitaoce da zajedno skupe novac kako bi ponudili više novca od ovog potencijalnog kupca. Na taj način će, tvrdi Inmen, zemlja postati trajno zaštićena kao istorijsko mesto na kom će kasnije nastati naučni centar "Nikola Tesla".

Međutim bologer upozorava da će, čak i ako se mnogo ljudi uključi u akciju i sakupi 1,6 milion dolara, od tog novca moći da kupe samo zemljište.

Za izgradnju muzeja trebaće nam mnogo više. Ovo je otvoreni poziv bilo kom korporativnom sponzoru koji želi da nam pomogne - apeluje Inmen.

U nastavku infografika, bloger otvoreno poziva neke od najvećih američkih kompanija da se pridruže ovoj akciji. Među najzanimljivim pozivima je onaj upućen "Dženeral elektriku".

Tomas Edison je osnovao "Dženeral Elektrik" i nasamario Nikolu Teslu za gomilu novca - nikad nije kasno za odštetu! Sponzorišite ovaj muzej! Internet će vas voleti zauvek, obećavam - naveo je bloger.

Nakon kontakt-podataka, ovaj bloger je ukratko objasnio šta će se dogoditi ukoliko ne skupe dovoljno novca, ali i kakvi su konkretni planovi za gradnju na ovom zemljištu.

- Indiegogo je formirana kao fleksibilna kampanja za skupljanje sredstava, tako da koliko god novca da skupimo, sve će otići kao ponuda za kupovinu zemljišta. Prodavci za njega traže 1,6 miliona dolara, ali mi se nadamo da ćemo moći da ga kupimo za manje para, a da ćemo ostatak novca moći da iskoristimo za renoviranje muzeja - optimističan je Inmen.

- Sam posed kao i laboratorija prilično su uništeni. Moraju da se očiste, renoviraju, i potrebno je mnogo posla kako bi se sve ovo pretvorilo u nešto što je vredno Tesline zaostavštine. Novac koji sada sakupljamo služi samo tome da se zemljište osigura kako niko nikada više ne bi mogao da "petlja" po tome i garantujemo da će postati istorijski zaštićeno mesto - istakao je bloger.

Na pitanje ko upravlja sakupljenim novcem, Inmen je odgovorio da je kampanja Indiegogo direktno povezana sa bankovnim računom nevladine organizacije Naučni centar Tesla u Vordenklifu.

(E. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA