STRAH OD PROKLETSTVA: Sveto drvo palo, niko ne sme da ga pomeri!

Meštani naselja kod Zavojskog jezera na Staroj planini ne smeju da pomere staru krušku koja je preprečila lokalni put jer veruju da će ih u tom slučaju stići strašno prokletstvo

  • 5

Meštani vikend naselja iznad Zavojskog jezera već pet godina muku muče zbog nemogućnosti da koriste jedan lokalni put na koji je od starosti palo sveto drvo - zapis koje se u ovom kraju toliko poštuje da niko od straha od prokletstva ne sme da ga skloni sa puta.

Na Staroj planini sveto drveće se izuzetno poštuje. To poštovanje ide do te mere da niko ne sme ni da pomisli da pomeri granu koja je pala sa takvog drveta, a kamoli da ga poseče zbog verovanja da će svakoga ko to učini ili na bilo koji način naudi svetom drvetu stići strašno prokletstvo koje će mu porodicu progoniti vekovima.

U naselju kod Zavojskog jezera na Staroj planini jedan zapis je još pre pet godina pao od starosti. Reč je o staroj kruški.

Bogosav Stefanović, jedan od meštana, kaže da ljudi iz ovog naselja muku muče jer ne mogu da koriste taj put pa se dovijaju na sve moguće i nemoguće načine ne bi li stigli do svojih imanja i kuća.

- Oko ovog drveta su se decenijama o seoskim slavama vršili verski obredi. Okupljali se meštani, iznosili hranu, dolazili popovi. Međutim, otkako je pre pet godina drvo samo od sebe palo, niko ne sme da se usudi ni granu da mu pomeri, a kamoli da uzme motornu testeru, da ga saseče i ukloni sa puta koji je već zarastao u korov jer se godinama ne koristi - kaže Stefanović.

Meštani ovog naselja obraćali su se i crkvenim zvaničnicima u Pirotu, kako bi došao sveštenik, pročitao molitvu nakon čega bi drvo moglo da se saseče i da sirotinji za ogrev, međutim i pored toga nisu mogli da nađu dobrovoljca koji bi testerom sasekao drvo.

(G. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA