Ivo Josipović ocrnio Milorada Pupovca!

"Profesionalni Srbin Pupovac malo je učinio za Srbe u Hrvatskoj, ali za sebe i svoje puno", kaže hrvatski predsednik. "Predsednikov jezik je mafijaški", odgovara Pupovac

  • 0

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović uputio je na adresu nedeljnika Srpskog narodnog veća "Novosti" pismo u kojem je optužio lidera SDSS-a Milorada Pupovca da je profesionalni Srbin i "da je za Srbe u Hrvatskoj učinio malo a za sebe i svoje puno".

Ukratko, "Novosti" su predsednika Josipovića optužile da im pokušava ukinuti dosadašnji način finansiranja iz državnog budžeta, dok šef države Hrvatske, u svom pismu, tvrdi da to nije tačno, ali nije stao samo na tome. Njegov demanti je pretvorio u prvorazrednu političku temu.

Josipović tvrdi da iza svih optužbi na njegov račun stoji Milorad Pupovac i otkriva da mu je neformalni lider Srba u Hrvatskoj nedavno uputio pismo po tezama i formulacijama identično tekstu u "Novostima".

"Politika Milorada Pupovca postala je disfunkcionalna, kako za odnos Srba i Hrvata u Hrvatskoj, tako i za ostvarenje prava koja Srbi imaju po Ustavnom zakonu, tako i za odnos Hrvatske i Srbije", navodi on u svom pismu.

Josipovićevo pismo neobično je otvoreno i vrlo žestoko, a njegovi adresanti imaće problem jer ga ne mogu jednostavno proglasiti nacionalističkim, jer predsedniku Hrvatske, zbog iskoraka u prevladavanju ratnih rana, celo region i međunarodna zajednica priznaju status lidera pomirenja.

Josipovićeva kritika Pupovčeve politike, koji sam sebe definiše kao levičara, politički najbližeg SDP-u, što je stranačka baza šefa države, otvara odavno neviđen sukob na levici.

"Pupovac, koji godinama važi za prvog među Srbima u Hrvatskoj, izgradio je monopol u zastupanju svoje etničke zajednice. Nije se libio da svoju poziciju HDZ-u jako potrebnog partnera debelo iskoristi. Jer je ne samo finansijski nego i politički reketario HDZ-ovu vlast", piše u pismu Josipovića.

Predsednik Hrvatske tvrdi da "Kukuriku vlast" nije nameravala otvarati pitanje politike prema manjinama na način na koji je to sada on učinio.

"Novu vlast nisu slomile Pupovčeve prijetnje međunarodnom intervencijom, a Zoran Milanović je odlučio da mu srpske stranke ne trebaju u Vladi, jer bi SDSS, kao HDZ-u do posljednjeg trenutka veran koalicijski partner, morao snositi konsekvence svog učestvovanja u korumpiranoj i štetočinskoj vlasti", tvrdi on u pismu.

Josipović je na kraju poručio da je profesionalnim Srbima, baš kao i Hrvatima, definitivno odzvonilo.

PUPOVAC: JOSIPOVIĆ SE PONAŠA KAO MAFIJAŠ NE KAO PREDSEDNIK

Predsednik SDSS-a Milorad Pupovac kaže da je Ivo Josipović prevršio meru u jeziku koja ga od predsednika pretvaraju u privatnu osobu jer se iz privatnih razloga obračunava sa njim.

Pupovac kaže da Josipović želi da zaštiti svoje dojučerašnje partnere od pitanja koje novinari u svojim tekstovima postavljaju o tim poslovima u "Novostima".

- U tu svrhu predsednik je odlučio formirati savez s drugačijim osobama unutar srpske zajednice, marginalnim akterima, preuzimajući njihovu ulogu, njihov jezik i sve u cilju da ućutka one koji pišu u Novostima, da uništi manjinske institucije koje smo stvarali godinama kao što su SNV i SDSS i da pokuša mene javno diskvalifikovati - rekao je lider SNV.

On je naglasio da "kao predstavnik izdavača i kao saborski poslanik slobodu javne reči smatra temeljem demokratskih procesa i demokratske javnosti, dok predsednik to ne misli tako".

- Predsednikov jezik je potpuno nepredsednički, naročito korišćenje reči reket za političko pogađanje i pregovaranje. Time je nas i druge poslanike nacionalnih manjina etiketirao mafijaškom retorikom i na taj način dezavuirao legitimna politička pregovaranja i pogađanja, koja rade sve političke stranke koje poznaju sve demokratije, ali koje nisu reket - rekao je Pupovac.

(D. Z. / Izvor: Jutarnji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA