Asanž: Hrabra južnoamerička nacija ustala je protiv nepravde (FOTO)

- Sledeći put kada vam neko kaže da je uzaludno braniti prava do kojih čvrsto držimo, podsetite ga na svoje bdenje u mraku ispred ambasade Ekvadora. Podsetite ih kako je tog jutra sunce obasjalo drugačiji svet i kako je hrabra južnoamerička nacija ustala protiv nepravde - poručio je osnivač "Vikiliksa" sa balkona ambasade Ekvadora u Londonu

  • 1

Osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž obratio se oko 15.30 sati, sa balkona ambasade Ekvadora u Londonu, pristalicama okupljenim pred zgradom ambasade, ali i čitavoj svetskoj javnosti. On je apelovao na vlast SAD da prestane sa "lovom na veštice", poručio svetskoj javnosti da se bori za slobodu informisanja i zahvalio vlastima Ekvadora zbog azila koji mu je ta država odobrila.

- Više ne sme biti nepromišljenih priča o istragama protiv medijskih organizacija, bilo da je reč o "Vikiliksu" ili "Njujork tajmsu". Rat SAD protiv "uzbunjivača" mora da prestane - rekao je Asanž.

On je pozvao vlasti da oslobode Bredlija Meninga, koji čeka suđenje u SAD zbog odavanja poverljivih dokumenata, koji su kasnije objavljeni na sajtu "Vikiliks".

Asanž je posebno pozdravio brojne pristalice, koje već danima borave pred zgradom ambasade Ekvadora u Londonu.

- Danas sam ovde zato što ne mogu da budem tu među vama. Zahvaljujem vam na vašoj odlučnosti i širini vašeg duha. U sredu uveče, nakon što su ambasadi upućene pretnje i nakon što je policija upala u zgradu, izašli ste da je čuvate - rekao je.

Osnivač "Vikiliksa" je zatim poručio pristalicama da nikada ne odsutaju od svojih prava, a zatim se vlastima Ekvadora zahvalio na gostoprimstvu.

- Sledeći put kada vam neko kaže da je uzaludno braniti prava do kojih čvrsto držimo, podsetite ga na vaše bdenje u mraku ispred ambasade Ekvadora. Podsetite ih kako je tog jutra sunce obasjalo drugačiji svet i kako je hrabra južnoamerička nacija ustala protiv nepravde - istakao je Asanž.

(M. S. / Izvor: BBC)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA