SAZNAJEMO: Antonić tražio od najbližih saradnika da "friziraju" izveštaje "Agrobanke" za NBS!

Najbliži saradnici uhapšenog direktora IO “Agrobanke” Dušana Antonića slali su lažne izveštaje o poslovanju ove banke Narodnoj banci Srbije, a to je od njih zahtevao lično Antonić, saznaje Telegraf.rs!

  • 0

Najbliži saradnici uhapšenog direktora IO “Agrobanke” Dušana Antonića slali su "frizirane" izveštaje o poslovanju ove banke Narodnoj banci Srbije, a da to učine od njih je zahtevao lično Antonić, saznaje Telegraf.rs!

- Antonić je od svojih najbližih saradnika zahtevao da menjaju podatke o poslovanju "Agrobanke" i da ih takve lažirane šalju u NBS. Razlog za to je jednostavan: da je Narodna banka dobila uvid u pravo stanje stvari i finansijski kolaps u kome je završila "Agrobanka", na vreme bi reagovala - kaže sagovornik Telegrafa upućen u istragu oko ove banke.

To praktično znači da bivši guverner NBS Dejan Šoškić ni u jednom trenutku nije imao precizne podatke o "Agrobanci", zbog čega NBS nije reagovala na ogromne finansijske pronevere u toj banci. Takođe, ne zna se koliko je o svemu bio informisan bivši premijer Mirko Cvetković, jer ako NBS nije dobijala "crvene signale" upozorenja, logično je pretpostaviti da nije imala o čemu da obavesti Vladu Srbije. Konačno, nepoznato je kakvi su podaci stizali pred Upravni odbor "Agrobanke" i da li je i za njih važila politika duplih izveštaja.

U Upravnom odboru interese države zastupali su Zvonko Nikezić i Zvonimir Mrđanović, akcionara Aleksandar Ilić, a nezavisni članovi bili su Mirko Vasiljević, Marko Backović i Danilo Šuković.

Šuković u izjavi kaže za Telegraf da nije imao informaciju da je Dušan Antonić zahtevao da se izveštaji o poslovanju falsifikuju i dodaje da je, "ako se to ispostavi tačnim, u pitanju kriminal bez presedana".

- Mi kao članovi UO nismo imali saznanja da su izveštaji o poslovanju banke bili frizirani i da su kao takvi poslati u NBS. Ako bi se to ispostavilo kao tačno, bio bi to kriminal neviđenih razmera - kaže Šuković i dodaje da bi "on lično prijavio takve radnje nadležnima da je za njih znao".

Stevan Vujaković, advokat Dušana Antonića, kaže za Telegraf da "friziranje" izveštaja o poslovanju nije bilo moguće izvesti, jer je banka poslovala po ISO standardima.

- Prema tvrdnjama Antonića, takve informacije nisu tačne i nikakvi izveštaji nisu montirani i kao takvi poslati u NBS, jer je, kako kaže, "Agrobanka" radila po ISO standardu i poštovala sve procedure - tvrdi Vujaković.

On, ipak, dodaje da bi se zaključci o "lažiranju izveštaja" mogli izvesti iz upoređivanja dva izveštaja o poslovanju banke, "onom prvom po kojem je dobro stajala i ovom poslednjem prema kojem je ona propala".

- Takav zaključak je moguće izvesti kada se uporedi prvi izveštaji o poslovanju "Agrobanke" u kojem stoji da ona posluje dobro sa onim izveštajem gde se zaključilo da je banka propala. Takve tvrdnje, ipak, nisu relevantne, jer su proizvod nagađanja - kaže on.

Kako Telegraf saznaje, svi biznismeni čija su imena dovođena u vezu sa ovom aferom biće privedeni na saslušanje u najskorije vreme. Interesantno je u slučaju "Agrobanka" i to da su nenaplaćene pozajmice dobijale uglavnom firme čiji su šefovi na neki način bili u vezi s političkim partijama.

Tužilaštvo i policija “češljaju” sporne kredite koji do danas nisu vraćeni, a odobreni su preduzećima koja se nalaze u stečaju ili su u blokadi.

Proveravaju se i tokovi novca koji je “Agrobanka” spornim kreditima plasirala velikom broju pravnih lica. I najpopularniji srpski fudbalski klubovi Crvena zvezda i Partizan uzimali su kredite od “Agrobanke”, kao i Fudbalski savez Srbije.

Miljko Radisavljević, specijalni tužilac, izjavio je da će u istrazi biti saslušani svi koji imaju saznanja o dešavanjima u “Agrobanci”.

Tužilaštvo je predložilo saslušanje bivših članova odbora “Agrobanke”: Bojana Simonovića, Branislava Pešića, Milana Gavrilovića, Stanislave Milošević, Nikole Aranđelovića, Rajka Majstorovića, Dragoslave Šćekić, Pavla Pindića i Branislave Vlahović, koja je bila odbornik Nove Srbije, čiji je lider Velja Ilić, ministar u novoj srpskoj vladi. Oni će biti saslušani sledeće nedelje.

Slavoljub Korićanac, bivši zamenik predsednika Izvršnog odbora “Agrobanke” koji je prošle nedelje uhapšen, do sada je u istrazi pomenuo deset firmi koje su dobijale milionske kredite pod povlašćenim uslovima – "Asprom", "Fabrika ulja Dunavka", "Svis farmacija", "Rudnap grupa", "Habit farm", "Marcipan", "Klanica Lutra", "Nikolas", "ZZ Voćar Dragačevo" i "Azotara Subotica".

Do objavljivanja ovog teksta pokušali smo da dobijemo komentar i od bivšeg guvernera NBS Dejana Šoškića, ali se on nije javljao na telefon, niti je odgovarao na poruke Telegrafa.

(D. Z. - S. M. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA